V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.

„Proti rozsudku si podal odvolání jednak obžalovaný, a to bezprostředně po vyhlášení rozsudku, a jednak poškozené, a to podáním došlým dne 7. 2. 2024. Odvolání obžalovaného směřuje do všech výroků napadeného rozsudku, odvolání poškozených do výroků o náhradě nemajetkové újmy,“ sdělil ČT Mařík.

„Moje klientky jsou s rozsudkem velmi spokojené. Odvolání je podáno výhradně z důvodu výše zadostiučinění. Jsou přesvědčené, že účinnému odčinění újmy, kterou jim obžalovaný způsobil, odpovídá vyšší odškodné, než jim soud přiznal,“ odůvodnila odvolání poškozených jejich zmocněnkyně advokátka Adéla Hořejší.

Využít práva se odvolat mohla Hořejší učinit až ve chvíli, kdy jí přišlo písemné vyhotovení rozsudku, což se stalo zhruba před třemi týdny. Podle rozhodnutí soudu by měl Feri třem poškozeným zaplatit celkem 510 tisíc korun, jedné z nich by měl navíc uhradit dalších 33 tisíc za psychoterapii. Uložil mu také tříleté vězení.

Podle Feriho je jeho odvolání obšírné. „Je to dané tím, že rozsah skutkových nesprávností a nesprávné aplikace právních norem je poměrně široký. Takže i z toho důvodu je to odvolání. Nemohu vám říct, jestli je to dvě stě stran nebo tři sta stran, ale je to prostě rozsáhlejší,“ sdělil Feri serveru iRozhlas.cz a Radiožurnálu. Nechtěl však blíže specifikovat, co v rozsudku napadá, protože v médiích zaznamenal, že rozhodnutí odmítl soud zveřejnit.

Feri obžalobu opakovaně popírá. Odmítá, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. U hlavního líčení i ve svém závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen. Řekl také, že policie a státní zástupce k jeho případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj prý znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života.

Obžaloba

Státní zástupkyně viní Feriho ze tří skutků. První se podle ní stal v noci z 24. na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Exposlanec se dle obžaloby pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoliv mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri ji prý poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem.

Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. Bývalý poslanec pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex. To, že by žena požila omamnou látku, ale podle soudu prokázáno nebylo. Stav, ve kterém se ocitla, mohl být prý způsobený i jinými důvody.

Druhý skutek se dle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto dívkou měl podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Podle vyšetřovatelů se ji pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Prvoinstanční soud uznal Feriho vinným ve všech třech bodech obžaloby.

Případ odstartovala svědectví zveřejněná na jaře 2021

Feriho začali policisté prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily Deník N a A2larm. Novinářka Apolena Rychlíková, která tehdy ještě působila na A2larm, a redaktor z Deníku N Jakub Zelenka se začali o Feriho zajímat v podstatě ve stejný moment poté, co v podcastu Rozpustilý v díle o sexuálním obtěžování padla o nejmenovaném populárním politikovi zmínka. Následně se na Twitteru objevil příspěvek s otázkou, proč se nemedializují případy zneužívání dívek Dominikem Ferim.

„Každý jsme si jako první kontakt vytipovali toho samého člověka a v tu chvíli nás napadlo, že mnohem účinnější než to drobit a síly rozmělňovat bude se spojit. A zároveň dát celé té věci možná ještě větší kredibilitu, protože naše redakce nemají personální ani ekonomické vazby. Mohli jsme se navzájem kontrolovat a koukat, co děláme, dávat pozor, aby všechny naše kroky byly v rámci novinářské etiky,“ vysvětlovala spojení dvou redaktorů Apolena Rychlíková.

Spolu se jim podařilo to, o co se před nimi už několik novinářů neúspěšně snažilo. Získali tolik svědectví, která dokazují nevhodné sexuální chování mladého politika vůči ženám, že je byli schopni sepsat a zveřejnit.

„Dostalo se to až k téměř třem desítkám zdrojů, se kterými jsme byli v kontaktu a které jsme si museli evidovat, abychom se v nich neztráceli. Měli jsme lajny, abychom vyloučili všechny otázky, že je to kampaň, že je to nějaké spiknutí. Snažili jsme se tomu maximálně předejít. Dokonce jsme se i koukali, jestli to nejsou nějací blízcí nebo příbuzní z nějaké politické strany,“ přiblížila Rychlíková.

Načasování vydání textu vzbudilo u některých čtenářů pochybnosti, že je článek součástí předvolebního boje. Odborníci na média s takovým pohledem ale nesouhlasili. „Naopak bych považovala za velmi nešťastné, kdyby novináři na tématu pracovali v tuhle dobu a zveřejnili ho až blíž k volbám, protože by ještě získávali další zdroje,“ komentovala tehdy děkanka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Alice Němcová Tejkalová.

Vyzrazení jména poškozené

Po zveřejnění výpovědí dívek Feri rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do sněmovny. Skončil také v TOP 09, a to poté, co ho k tomu vyzvalo předsednictvo strany. V tiskovém prohlášení tehdy vedení TOP 09 uvedlo, že informace o Dominiku Ferim pokládá za velmi závažné a neakceptovatelné nejen pro veřejné činitele, ale i pro kohokoliv jiného.

Obvodní soud se případem začal zabývat 14. února 2023. Na chodbě před novináři tehdy Feri opakovaně jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila. Hořejší ho za to zkritizovala, šlo podle ní o zastrašování. Policisté záležitost vyhodnotili jako možný přestupek a předali ji Úřadu pro ochranu osobních údajů. Loni v květnu úřad dle Deníku N přestupkové řízení odložil.

Další jednání se uskutečnila v dubnu a na konci října. Z většiny jednání byla kvůli ochraně citlivých údajů dívek vyloučena veřejnost. Rozsudek padl na začátku listopadu. O dalším vývoji nyní rozhodne Městský soud v Praze. Termín jednání zatím nebyl stanovený.