Soud uznal Feriho vinným ve všech bodech obžaloby, uložil mu tři roky vězení

Události: Dominik Feri dostal tři roky vězení (zdroj: ČT24)

Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal bývalého poslance Dominika Feriho tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Bývalý politik svou vinu opakovaně odmítl.

„Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ pronesla soudkyně Lenka Hájková. Feriho podle ní usvědčují především výpovědi dívek, které korespondují s dalšími důkazy. Věrohodnost žen potvrdily také znalecké posudky. Dívkám musí Feri podle nepravomocného verdiktu nahradit dohromady více než půl milionu korun. 

Při ukládání trestu vzala soudkyně v potaz to, že se podle ní Feri dopustil tří trestných činů. Přihlédla také k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Panu obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, k němuž poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ řekla Hájková.

Odůvodnění rozsudku

Soud odmítl snahy Feriho obhájců dokázat, že poškozené dívky mluví nevěrohodně. Emoce, se kterými popisovaly zážitky s bývalým poslancem, byly podle trestního senátu autentické. Soud přesvědčila o jeho vině také svědectví lidí, kterým se dívky svěřily, pomohly i uložené konverzace s Ferim, které poškozené ženy předložily.

„Poškozená v reakci na zjištění, že pan obžalovaný podpořil kampaň proti sexuálnímu násilí MeToo, obžalovanému napsala: ‚Já ti ale taky řekla ne.' 20. listopadu 2020, také ještě před zveřejněním článků na internetu, mu poškozená napsala, že s tím, co jí udělal, se už šest let každý den vypořádává,“ zmínila Hájková během jednání.

Zmocněnkyně poškozených Adéla Hořejší vždy žádala vyloučení veřejnosti, když měli vypovídat třeba bývalí partneři obětí nebo znalci, kteří zkoumali jejich zdravotní stav. Během výslechu samotných obětí pak byl Dominik Feri v jiné místnosti a jejich slova poslouchal. „Při výpovědích poškozených se smál natolik nahlas, že to bylo slyšet až do jednací síně,“ podotkla soudkyně Hájková. Označila Feriho smích za pohrdavý a neomalený a přihlédla k tomu i při stanovení trestu.

„Pro mě je to překvapení a vůbec není jisté, že to vůbec byl můj smích. To mi přijde trochu zvláštní,“ bránil se pak Feri. 

Feri věří, že mu odvolací soud vyhoví

Bývalý poslanec k rozhodnutí soudu uvedl, že je zklamaný a doufá, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor. „Šli jsme opravdu větu po větě. Těch rozporů tam bylo hodně. Jestli se soud ze situace tvrzení proti tvrzení rozhodl takto, tak věříme, že odvolací soud k našim důkazním návrhům přihlédne. Věříme v to, že bude mít jiný názor,“ řekl Feri.

Doplnil, že nejprve hodlá počkat na písemné vyhotovení popisující, s jakými údajnými rozpory se soud vyrovnal či nevyrovnal. „Nejcitelnější tam je opakovaná komunikace, setkávání a vyhledávání vzájemného kontaktu,“ dodal Feri. Odmítl, že by se při výsleších poškozených choval neomaleně.

Státní zástupkyně Gřivnová po vyhlášení rozsudku (zdroj: ČT24)

Požití omamného nápoje prokázáno nebylo

Státní zástupkyně Petra Gřivnová viní Feriho ze tří skutků. Dva se podle ní staly v březnu a listopadu roku 2016 uvnitř jeho bytu na Praze 3. Bývalý poslanec obě dívky podle obžaloby přes jejich nesouhlas líbal a osahával. Následně s nimi prováděl sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době sedmnáct let.

Státní zástupkyně tvrdí, že se nezletilá dívka předtím, než odešla, napila nealkoholického nápoje, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. To, že by žena požila omamnou látku, ale podle soudkyně prokázáno nebylo. Stav, ve kterém se ocitla, mohl být způsobený i jinými důvody.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Ženu se podle vyšetřovatelů pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít. Obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Pro Feriho Gřivnová navrhovala tříleté vězení. Novinářům řekla, že je s rozsudkem spokojená. „Obžalovaný byl uznán vinným ve všech bodech podané obžaloby, rovněž výrok o trestu plně odpovídá mému návrhu ze závěrečné řeči,“ uvedla. Podle zmocněnkyně poškozených Adély Hořejší by mohl být uložený trest vyšší, pro poškozené je ale zásadnější, že soud pojmenoval to, co se jim stalo, za závažné a škodlivé. 

Feri obžalobu opakovaně popřel. Odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. U hlavního líčení i ve svém závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen. Řekl také, že policie a státní zástupce k jeho případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj prý znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života.

Feri po zveřejnění výpovědí rezignoval

Feriho začali policisté prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm. Po zveřejnění výpovědí dívek Feri rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09.

Obvodní soud se případem začal zabývat letos v únoru. Další jednání se uskutečnila v dubnu a na konci října. Z většiny jednání byla kvůli ochraně citlivých údajů dívek vyloučena veřejnost. Čtvrteční vynesení rozsudku provázel velký zájem médií. Na jednání soud vydával vstupenky. Do jednací síně kromě přítomných novinářů vpustil i tři kameramany, kteří mohli výrok rozsudku natočit. Omezený počet míst odůvodnila mluvčí soudu velikostí jednací síně a snahou o zachování důstojnosti řízení.