Je nepravděpodobné, že by dívky v kauze Feri vypovídaly křivě, řekl Foldyna. Urbanová odmítá názor, podle kterého se oběti mohly chtít zviditelnit

Události, komentáře: Padl rozsudek. Tři roky vězení (zdroj: ČT24)

Je nepravděpodobné, že by dívky, které bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho obvinily ze sexuálního napadení, tak učinily křivě. V pořadu Události, komentáře to uvedl prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. Podle poslankyně Barbory Urbanové (STAN) je česká společnost v současnosti částečně vnímavější vůči problematice znásilnění či domácího násilí, ale nepřisuzuje to pouze vlivu kauzy kolem Feriho.

Feri prohlašuje, že v případu jde o „tvrzení proti tvrzení“, tedy jeho slova proti těm údajně jím znásilněných dívek. Podle Foldyny ale tento argument není moc platný. „Málokdy se stane, že by to bylo tvrzení proti tvrzení. Když už se to stává, tak jsou různé procesní nástroje, kterými lze nějakým způsobem ověřit obecnou i specifickou věrohodnost toho svědka a pomoci soudu při hodnocení výpovědí,“ vysvětlil.

Soud při ověřování svědka prověřuje i jeho motivaci a pohnutky, které ho mohly ovlivnit, dodal.

Urbanová odmítá názor, podle kterého se oběti mohly chtít zviditelnit, což je mělo vést ke vznesení obvinění. „Co z toho ty dívky, které promluvily a svědčily u soudu, mají? Vůbec nic. Mají z toho jenom trauma,“ prohlásila.

Připomněla fakt, že Feri jméno jedné z obětí veřejně prozradil, což vedlo k záplavě urážek dané dívky na sociálních sítích. „Já se přiznám, že mám velké zábrany vůbec vyslovit jeho jméno vzhledem k tomu, jak se choval k těm obětem,“ prohlásila.

Změna ve společnosti

„Doufám, že se bude na všechno nahlížet jinak. Že se jeho chování odsoudí, že se ukáže na systémové chyby v ochraně obětí, ať už domácího, nebo sexualizovaného násilí,“ dodala Urbanová. Podle ní se chyb dopustil i soud, například když prý vyvěsil jména vyslýchaných dívek před soudní místností. „Naštěstí to nikdo nevyfotil,“ řekla.

Ombudsmanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Pavla Špondrová, která byla dalším hostem pořadu, cítí v rámci debaty o sexualizovaném násilí změnu napříč společností. „Myslím, že očekávání ve společnosti je i třeba díky hnutí MeToo jiné,“ prohlásila. „Je poptávka po tom se o takových věcech bavit.“

Podle Urbanové by dále pomohl větší zájem společnosti. Podle ní může zachraňovat životy, hlavně u dětí. Zmínila i chystanou novelizaci trestního zákoníku, která redefinuje znásilnění. „Z trestného činu znásilnění jsme odstranili potřebu toho násilí, vlastně stačí, že to někdo nechce,“ uvedla. Pozitivně novelizaci vnímá i Foldyna, podle něj je krokem správným směrem.

Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění Obvodní soud pro Prahu 3 ve čtvrtek potrestal bývalého poslance Feriho tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu.