Za rasistický komentář u článku o požáru v Bohumíně dostal muž podmíněný trest

Okresní soud v Ústí nad Orlicí uložil muži, který napsal rasistický komentář pod článek o tragickém požáru v Bohumíně na Karvinsku, podmíněný trest odnětí svobody na jeden rok s odkladem na tři roky. Přišel také o počítač. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Procházka. Obžalovaný byl uznán vinným trestním příkazem. Ten je pravomocný. Třiačtyřicetiletého muže obvinila policie letos v lednu.

„Věc byla pravomocně rozhodnuta trestním příkazem, uložen trest odnětí svobody na jeden rok s odkladem na zkušební dobu tří roků a trest propadnutí věci – počítače,“ uvedl Procházka. Případem se původně zabývali pražští policisté, kteří muže vinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a schvalování trestného činu.

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo loni v srpnu jedenáct lidí, včetně několika dětí. Mluvčí policie Eva Kropáčová v lednu uvedla, že obviněný muž vyhotovil a následně pod článek na internetovém zpravodajském portálu umístil komentáře nenávistného a rasistického charakteru směřované k lidem bydlícím v zasaženém bytě. „Z komentářů zcela prokazatelně vyplývalo schvalování zločinu a morální podpora pro jeho pachatele,“ řekla.

Obžalobu v případu podalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 v červenci. Kvůli místní příslušnosti o případu ale musel rozhodnout soud v Ústí nad Orlicí, kam spis doputoval minulý měsíc. „Místní příslušnost byla určena vzhledem k tomu, odkud to dotyčný muž napsal,“ uvedl pro ČT státní zástupce z Prahy 1 Jan Lelek a dodal, že o příslušnosti rozhodl vrchní soud.

V souvislosti s jiným rasistickým textem o požáru v Bohumíně čelí obžalobě také šéfredaktor webu Vlastenecké noviny Radek Velička. Ten ve svém textu uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové, a o zemřelých psal jako o škodné a parazitech. Článek se objevil den po požáru na Vlasteneckých novinách. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky menšin, server psal o zemřelých jako o „cikánech“. V případu byl vydán trestní příkaz. Velička i Vlastenecké noviny ale proti němu podali odpor a věcí se tak bude zabývat soud v hlavním líčení.

Nejtragičtější požár v historii samostatného Česka

Požár v Bohumíně s jedenácti oběťmi je nejtragičtější v historii samostatné České republiky. Motivem žhářského útoku byly podle žalobce spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Právě dveře tohoto bytu polil muž podle policie přineseným benzinem a zapálil. Požár se rychle šířil. V bytě bylo patnáct lidí, konala se tam zrovna oslava narozenin.

Při požáru zemřeli útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. O život přišly i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí zahynulo po pádu z okna, když se snažili plamenům uniknout. Čtyřem dalším se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě 30. listopadu. Bude projednávat především podrobnosti dohody o vině a trestu, kterou už před časem uzavřel se státním zástupcem pětapadesátiletý obviněný. Ten souhlasil s doživotním vězením.