Za rasistický článek o bohumínském požáru navrhla policie obžalobu dezinformačního webu i jeho šéfredaktora

Policisté navrhli obžalovat šéfredaktora dezinformačního webu Vlastenecké noviny Radka Veličku kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně. Vyšetřovatelé státnímu zastupitelství navrhují i obžalobu samotného webu jako právnické osoby. Veličkovi hrozí až tři roky vězení, České televizi informaci sdělila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

„Kriminalisté skončili vyšetřování návrhem na podání obžaloby muže a právnické osoby pro trestné činy hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, dále pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a také pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody až na tři roky,“ uvedla mluvčí.

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo osmého srpna 2020 jedenáct lidí, včetně několika dětí. Velička den po požáru pro dezinformační web Vlastenecké noviny napsal článek s titulkem „Jedenáct cikánů minus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken“.

V něm tvrdil, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal jako o „škodné“ a „parazitech“. Bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) přitom řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin. Server přesto psal o zemřelých jako o „cikánech“. Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

Podle serveru Manipulátoři.cz se na webu Vlastenecké noviny objevovaly explicitně rasistické a xenofobní články opakovaně. V současnosti je dezinformační web mimo provoz.

Šéfredaktor webu údajně měnil jména

Policisté již dříve uvedli, že Velička se vyjadřoval k různým událostem a postupoval velmi sofistikovaně, například měnil jména a zkratky. Své texty šířil i pomocí sociálních sítí. Při domovní prohlídce policisté zajistili velké množství písemností.

„Jde o desítky případů, kdy se vyjadřoval hanlivě k událostem ve světě či v České republice. Schvaloval například to, že někdo zemřel. V textech dokonce vyhrožoval orgánům státní moci, policistům či členům vlády,“ řekl médiím loni v srpnu náměstek ředitele ostravské policie Antonín Řezníček.

Pokud státní zastupitelství návrhu na obžalobu vyhoví, případem se bude zabývat soud.