Za oběd v restauraci si lidé připlatí. Ceny meziměsíčně znovu mírně vzrostly

Události: Ceny obědů v restauracích i v květnu rostly (zdroj: ČT24)

Obědy v restauracích v květnu dál zdražovaly. Vyplývá to z dat společnosti poskytující zaměstnanecké benefity. V meziměsíčním srovnání ale ceny rostly jen mírně – v průměru zhruba o dvě procenta. Lidé za hlavní jídlo zaplatili průměrně 181 korun. Nejdražší zůstalo polední menu v hlavním městě, nejlevněji se lidé naobědvali v Olomouci. Ceny napříč republikou se přitom liší o desítky korun.

Například v restauraci Přeštická svině na Plzeňsku za poslední měsíce museli kvůli zvýšeným nákladům dvakrát zdražit. A lidé více objednávají levná jídla. „Je to už o deset korun během třeba půl roku, což už je dost pro člověka, co přijde na oběd,“ poznamenal provozní Jakub Hodan.

Fakt, že lidé šetří, sledují i na výši spropitného. „Jsou to takové menší částky, drobné. Už to nejsou dvacetikoruny,“ dodal Hodan.

Nejstarší pivnice v Plzni U Salzmannů láká především zahraniční hosty. Ti tvoří až sedmdesát procent všech návštěvníků. „Určitě se to teď vrátilo do normálu. Co se týče nákupu surovin, ceny letěly nahoru, tudíž i my jsme byli nuceni malinko ceny zvednout. Ale jsme pořád v té střední cenové kategorii,“ uvedl provozní Lukáš Jirsa.

V restauraci Červený Jelen v centru hlavního města si nyní návštěvnost v době obědů chválí. V létě ale čekají pokles. „Nejsme úplně turistická restaurace, takže očekáváme, že těch hostů bude méně. Nejhorších je prvních čtrnáct dní v červenci, kdy ten byznys padne na nějakých třicet procent obvyklých částek,“ sdělil ředitel Radek Tureček. Například kuřecí roláda s bramborovou terinou z poledního menu tam stojí 225 korun.

Průměrně lidé v Praze za oběd v květnu zaplatili 205 korun. V Plzni se najedli za zhruba 192 korun, v Olomouci nebo ve Zlíně je obědové menu stálo v průměru 164 korun.

„Největší část svých příjmů musí lidé na stravování vynaložit v Libereckém kraji, to je zhruba okolo deseti procent. V Praze, kde jsou tradičně nejdražší obědy, lidé vydají zhruba osm procent své mzdy,“ uvedla členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková. Ceny obědů by podle benefitní firmy neměly už skokově růst. Předpokládá zdražování maximálně o desítky haléřů.