TÉMA

Přeštice

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|

Za oběd v restauraci si lidé připlatí. Ceny meziměsíčně znovu mírně vzrostly

Obědy v restauracích v květnu dál zdražovaly. Vyplývá to z dat společnosti poskytující zaměstnanecké benefity. V meziměsíčním srovnání ale ceny rostly jen mírně – v průměru zhruba o dvě procenta. Lidé za hlavní jídlo zaplatili průměrně 181 korun. Nejdražší zůstalo polední menu v hlavním městě, nejlevněji se lidé naobědvali v Olomouci. Ceny napříč republikou se přitom liší o desítky korun.
16. 6. 2023|

Klatovy jsou po půl století plánování obchvatu blíž. Jeho stavba začala

V Klatovech v pondělí začala stavba 8,1 kilometru dlouhého obchvatu za více než jednu miliardu korun včetně DPH. Je důležitý pro celé Pošumaví a cesty do Bavorska. Velký východní obchvat se dvěma pruhy na silnici I/27 má být hotový za dva a půl roku, z města vyvede hlavně nákladní dopravu. Od Plzně jezdí denně až šestnáct tisíc aut, většina z nich je tranzitních na Horažďovice, Domažlice a v turistické sezoně na Železnou Rudu, řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS).
22. 11. 2021|

Obce na Plzeňsku stále čekají na úlevu od kamionů. Klíčová silnice ale bude nejdřív za deset let

Výkupy pozemků, smlouvy o spolupráci s obcemi nebo výběrové řízení na dodavatele. Stát pokračuje s přípravou klíčové rychlostní silnice propojující Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj s Německem. Hotová by měla být za deset let. Obce na trase tak zatím dál čekají na důležité obchvaty a trápí je desítky tisíc aut denně. Některé přitom po nové rychlostní silnici volají už i dvě desítky let.
29. 10. 2020|

Firma z Přeštic dostala pokutu za dovoz odpadů z Itálie, žaluje ministerstvo

Půlmilionovou pokutu za dovoz odpadů z Itálie dostala od inspekce životního prostředí firma z Přeštic. Podle úřadu špatně označila část odpadu a vozila ho rovnou do spalovny, což zákon zakazuje. Firma nesouhlasí a žaluje Ministerstvo životního prostředí.
12. 10. 2020|

Vyvalte sudy! O konci války v západních Čechách vypráví komiks

Jedenáct příběhů lidí z Plzně a západních Čech připomíná nový komiks. Vzpomínky pamětníků výtvarně převyprávěli studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Kniha vychází pod názvem Roll Out the Barrels! Tedy: Vyvalte sudy! Ty totiž Plzeňané naráželi, aby osvoboditele přivítali pivem.
6. 5. 2020|

Policie odložila vyšetřování silné novoroční exploze v Přešticích na Plzeňsku, výbuch nikoho neohrozil

Silný novoroční výbuch na náměstí v Přešticích na Plzeňsku není trestným činem. Policie případ po více než půlroce odložila. Podle znaleckých posudků nešlo o trestný čin. Exploze byla podle Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje jen „na oko“,  potvrdila mluvčí plzeňské policie Ivana Jelínková.
24. 9. 2019|