Firma z Přeštic dostala pokutu za dovoz odpadů z Itálie, žaluje ministerstvo

Události ČT: Firma z Česka dostala pokutu za dovoz odpadu z Itálie (zdroj: ČT24)

Půlmilionovou pokutu za dovoz odpadů z Itálie dostala od inspekce životního prostředí firma z Přeštic. Podle úřadu špatně označila část odpadu a vozila ho rovnou do spalovny, což zákon zakazuje. Firma nesouhlasí a žaluje Ministerstvo životního prostředí.

„Firma Mendeco prakticky obešla České úřady, zatajila jim jaký odpad dovezla a co s ním prakticky prováděla,“ říká ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Plzeň Petra Horčicová.

Podle jednatele firmy Mondeco Martina Jirka záleží ale na tom, jak si inspekce vykládá nařízení o přeshraniční přepravě odpadů. „Inspekce si zákon ohýbá,“ říká.

Za patnáct měsíců dovezla firma z Itálie do Čech stejné množství odpadů jaké ročně vyprodukují například Karlovy Vary. „Jednalo se o 25 tisíc tun odpadu,“ upřesňuje Horčicová.

Za nedovolenou přeshraniční přepravu odpadů, které podle inspekce firma nezařadila správně podle druhu, padla téměř půlmilionová pokuta. „Byly tam pouze změněny doklady, katalogová čísla a následně se z toho odpadu stal najednou český odpad a byl dovezen do Chotíkova do spalovny,“ popisuje Horčicová.

Jednatel Mondeco si však není vědom toho, že by zmíněný odpad ve spalovně skončil. Proti sankci se tak firma odvolala k ministerstvu životního prostředí. To odvolání zamítlo. „Z pohledu ministerstva životního prostředí jde o zneužívání takzvaného zeleného seznamu EU,“ vysvětlil mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát s tím, že proti takovému zneužívání ministerstvo zasahuje ve všech případech sejně.

Firma už začala pokutu splácet, podala ale žalobu na samotné ministerstvo, kterou se teď zabývá Městský soud v Praze.