Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.

Milostivé léto už využily třeba Rokycany, Přeštice, Sušice nebo Heřmanův Městec. Dlužníkům odpustí příslušenství dluhů, tedy například úroky nebo sankce. Stačí, když o to zažádají a do konce listopadu uhradí původní dlužnou částku.

Nezisková organizace Člověk v tísni, která dlužníkům pomáhá, upozornila, že se zmenšením dluhu roste pro obce šance splátky. To potvrzuje i Svaz měst a obcí ČR. „Obce a města mohou potenciálně získat na základě tohoto institutu prostředky, které považovaly za nedobytné a zvyšovaly náklady správy pohledávek obce,“ uvedla za něj Michaela Mottlová.

V Rokycanech se projekt týká šestnácti set lidí, kteří městu dluží zhruba 4,7 milionu korun za poplatky na komunální odpad a psy. Při využití programu jim zanikne příslušenství k nedoplatkům v hodnotě 2,2 milionu. V Sušici na Plzeňsku dluží na místních poplatcích přes 460 osob téměř 1,7 milionu korun a v Heřmanově Městci na Chrudimsku odpustí během Milostivého léta osmi osobám dluhy za exekuční náklady ve výši celkem čtyř tisíc korun.

Pokud by ve městě Přeštice zažádali o odpuštění části dluhu všichni dlužníci, zbavili by se dluhu ve výši téměř 900 tisíc korun. „Odpadne nám hlavně povinnost neefektivního a zdlouhavého vymáhání dlouhodobě obtížně dobytných, a přitom často bagatelních pohledávek,“ vysvětlil přeštický starosta Tomáš Chmelík, co si obec od zapojení do Milostivého léta slibuje.

Obce chtějí ušetřit náklady za správu dluhů

Právě spravování dluhů je pro úřady administrativně i finančně náročné. „Program nám pomůže při zániku nedoplatků nepatrné hodnoty. Správce poplatku vynakládá nemalé náklady na jejich evidenci a správu,“ vysvětlila tajemnice úřadu města Heřmanův Městec Ivana Jankovská.

V některých městech a obcích budou o přistoupení k programu teprve jednat. Zastupitelstva totiž musí použití návrhu zákona schválit, o připojení k programu se pak musí vyslovit do 30. září.

„U nás by mohlo Milostivého léta využít až tisíc dlužníků u poplatku za odpad, kteří dluží částku 3,2 milionu korun, z toho na příslušenství 1,1 milionu korun. U poplatků za psa pak jde o jedenáct dlužníků, za nimiž zůstal dluh ve výši asi 52 tisíc korun, z toho 24 tisíc bylo příslušenství,“ spočítal přerovský primátor Petr Vrána.

V Ústí nad Labem budou o přistoupení rozhodovat 31. července na mimořádném jednání. Podle Člověka v tísni se počet zapojených měst a obcí zvýší v září, kdy se po letní pauze sejdou zastupitelstva.

Milostivé léto vyhlásilo ministerstvo financí letos již potřetí. Program trvá od července až do konce listopadu 2023. Daňová amnestie se týká dluhů u správy sociálního zabezpečení, finančního úřadu a celní správy, poplatků vymáhaných soudy a vězeňskou službou se splatností do 30. září loňského roku, které nevymáhá exekutor. Letos nově vešla v účinnost úprava, která umožňuje aplikovat stejné principy také na dluhy vymáhané v daňovém řízení. Právě daňové Milostivé léto se vztahuje také na místní poplatky vymáhané obcemi.