Další milostivé léto pomůže hlavně malým firmám a živnostníkům

Události: Blíží se další milostivé léto (zdroj: ČT24)

Blíží se další možnost pro lidi s exekucí, jak snížit dluhy. Od prvního července do konce listopadu se budou moct zbavit úroků a penále z neuhrazených daní nebo sociálního pojištění. Jen v případě, že splatí původní dlužnou částku. Návrhy zákonů tento týden podepsal prezident.

S pokutami za jízdu na černo lidem první a druhé milostivé léto pomohlo. Třetí pokračování už se na ně vztahovat nebude. Možnosti oddlužení využijí hlavně malé firmy a živnostníci s dluhy u státní správy.

„Týká se to exekucí, které neřeší soukromý soudní exekutor, ale ty instituce si to vymáhají samy. Finanční úřady, celní správa, Česká správa sociálního zabezpečení, ale třeba v komunální sféře i obce a kraje,“ popisuje místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher.

Zákon také umožní odpuštění drobných nedoplatků na daních, které vznikly do konce loňského září. Většinou do výše maximálně 200 korun. U daně z nemovitosti je ale limit jen 30 korun. Celkově nedoplatky nemůžou převýšit tisícovku.

Odpuštění drobných daňových nedoplatků
Zdroj: ČT

Lidé musí zjistit, kolik dluží

Podle zákona by tyto malé závazky měly zmizet automaticky k 1. červenci. O prominutí vyšších dluhů si zároveň od tohoto data budou moct lidé požádat. „Člověk musí primárně zjistit, jestli a kolik dluží, ať už vůči té finanční správě nebo vůči České správě sociálního zabezpečení. Obě instituce budou mít své cesty. ČSSZ bude mít svoji aplikaci a potom bude potřeba se k milostivému létu přihlásit,“ říká vedoucí programu Dluhové poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

„Stačí prosté oznámení, třeba osobní návštěvou a podpisem toho jednovětého prohlášení, že žádám o využití institutu milostivého léta na částku tolik a tolik,“ popisuje poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Novinkou bude možnost splácení. Jistinu vyšší než pět tisíc korun si dlužníci budou moct rozložit až na dvanáct měsíců. U České správy sociálního zabezpečení to bude možné při částce nad 50 tisíc korun, a to až na 60 měsíců.