TÉMA

Edenred

Češi se u stolu odbývají, jedí málo zeleniny a moc masa, ukazují data

Více než polovina Čechů se stravuje lépe než před rokem a až osmdesát procent se snaží brát větší ohled na zdravé stravování. To je sice podle nového evropského průzkumu v Česku na vzestupu, stále však na velmi pomalém. Podle dat Češi často jedí ve spěchu, v nevhodném prostředí a rozhodující je pro ně cena. Nadměrně také konzumují maso a naopak málo zeleninu. Resort zdravotnictví proto zavádí preventivní projekty, které se zaměřují například na menší solení.
20. 10. 2024|

Antimonopolní úřad musí kvůli formální chybě znovu rozhodnout o pokutách pro stravenkové firmy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude znovu rozhodovat o pokutách za kartel stravenkových firem. Nařídil to jeho předseda Petr Mlsna, který v rozhodnutí našel formální nedostatky, vinu firem ale potvrdil. Tři stravenkové firmy dostaly pokuty v celkové výši 280 milionů korun. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.
31. 10. 2023|

Zdravější jídlo i na úkor vyšší ceny. Češi mění své stravovací návyky

Stravování Čechů se zlepšilo, ukazují oborové průzkumy. Třeba i díky tomu, že častěji vyměňují slazené nápoje a alkohol za vodu. Zdravější jídlo přitom s sebou obvykle nese i vyšší cenu. Tuzemsko na druhou stranu ovšem stále zaostává za evropským průměrem zdravého stravování, mimo jiné kvůli nepravidelnosti nebo nízké konzumaci zeleniny a ovoce.
23. 10. 2023|

Přes šedesát procent Čechů řeší vyváženost stravy, uvádí průzkum

Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si přitom myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale prý mýlí. Informace v pondělí zazněly na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR. Podle odborníků se špatnou stravou souvisí až čtvrtina úmrtí, náklady související s léčbou obezity přitom tvoří až desetinu výdajů na zdravotnictví. Obézní je údajně necelá pětina Čechů, nadváhou prý trpí až tři čtvrtiny populace.
16. 10. 2023|

Za oběd v restauraci si lidé připlatí. Ceny meziměsíčně znovu mírně vzrostly

Obědy v restauracích v květnu dál zdražovaly. Vyplývá to z dat společnosti poskytující zaměstnanecké benefity. V meziměsíčním srovnání ale ceny rostly jen mírně – v průměru zhruba o dvě procenta. Lidé za hlavní jídlo zaplatili průměrně 181 korun. Nejdražší zůstalo polední menu v hlavním městě, nejlevněji se lidé naobědvali v Olomouci. Ceny napříč republikou se přitom liší o desítky korun.
16. 6. 2023|

Stravenkové firmy dostaly pokuty 280 milionů korun za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal tři velké stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí zatím není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad. Obdobně vysoké pokuty za kartelové dohody ukládá ÚOHS pouze jednou za několik let.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022|

Stravování Čechů se mění. Obědvají častěji, lehčí jídla a více spěchají

Stravování Čechů se za posledních deset let výrazně změnilo. Zejména obědvají mnohem častěji než dříve, méně se přejídají a naopak hledají nutričně vyvážená jídla. Trend zdravějšího stravování je ale jasně patrný i v dalších evropských zemích, jak vyplývá z velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků s názvem FOOD, který před deseti lety iniciovala společnost Edenred ve spolupráci s Evropskou unií.
30. 3. 2019|