Výstrahy bude moci vydávat pouze Český hydrometeorologický ústav, schválila vláda

Události: Vládou prošel návrh zákona o hydrometeorologické službě (zdroj: ČT24)

Vládou prošel návrh zákona o hydrometeorologické službě. Umožní více informací pro veřejnost o počasí i stavu vod a ovzduší. Stanovuje také to, že výstrahy před nebezpečnými jevy může jako jediný vydávat Český hydrometeorologický ústav. Dosud taková úprava chyběla.

Podle předkladatelů má zákon umožnit co možná nejvyšší míru digitalizace výstupů z činností hydrometeorologické služby tak, aby byly dostupné v reálném čase. O schválení návrhu informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda podle něj zákonem pokračuje v trendu modernizace veřejné správy.

Český hydrometeorologický ústav bude nově ze zákona jediným autorem výstrah. „Bude národní autoritou pro vydávání výstrah na život ohrožující jevy, protože na to navazuje fungování integrovaného záchranného systému, a musí být vydávány jednoznačné a jednotné informace,“ zdůvodnil ředitel ČHMÚ Mark Rieder. Další využití dat, jejich prezentace či výklad má patřit volnému trhu, doplnil Hladík.

Zákon počítá také s vytvořením Národní databáze hydrometeorologických údajů, které budou po internetu veřejně přístupné jako informace o životním prostředí. „Situace je taková, že tato velmi významná instituce se řídí podle usnesení vlády z roku 1953,“ poznamenal Hladík.

Místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) upozornil, že rozsah činnosti je velmi široký. „Některé věci bylo prostě potřeba zakotvit zákonem, což dosud nebylo,“ řekl.

Předloha také vymezuje hydrometeorologickou službu jako celek, tedy jako službu vykonávanou prostřednictvím uvedených činností ČHMÚ a resortních meteorologických služeb, jejich vztah a spolupráci obou složek.

Zákon nyní zamíří do sněmovny. Opozici bude zajímat, jestli ČHMÚ dostane na změny odpovídající peníze.