Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.

V Brně kvůli poškození trolejového vedení nejezdily v některých úsecích tramvaje. Dopravní podnik na síti X uvedl, že kvůli poškození vedení byl přerušen provoz mezi Semilassem a Řečkovicemi, z Hlavního nádraží do Komárova, v Bystrci z Rakovecké na Ečerovu a také trať na Stránskou skálu.

V kraji nabraly zpoždění autobusové spoje. Největším problémům podle webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje čelily linky v okolí Blanska, Tišnova, Letovic a Boskovic. Zpoždění se pohybovalo od deseti do čtyřiceti minut, výjimečně až hodinu a některé spoje ani nevyjely. Kolem 10:00 byla většina problémů na linkách odstraněna, cestující i tak museli počítat se zpožděním a nepravidelnostmi. Vlakové spoje jezdily se zpožděním do dvaceti minut.

Policisté mají od pondělního večera hlášenu asi stovku nehod, vyjížděli k nim především na Blanensku, ale také na Vyškovsku či Brněnsku. Minimum nehod evidují v samotném Brně. Případná zranění z nich nebyla vážná. Hlášení od řidičů přijímali už od 20:00 prakticky každé tři minuty, až po 22:00 se situace zlepšila a zkomplikovala se opět ráno, kdy řidiči vyjeli do práce.

Záchranáři v Jihomoravském kraji ošetřili od pondělního podvečera asi 25 lidí po pádu na náledí, část z nich podle mluvčí Michaely Bothové skončila v nemocnici. Doplnila, že záchranáři měli v některých oblastech problém dostat se k pacientům. Silnice byly například v okolí Tišnova neošetřené a zledovatělé.

Olomoucký kraj

Kvůli nočnímu dešti a nízkým teplotám pokrývá silnice v Olomouckém kraji ledovka. Pozor by si měli dát řidiči i v kopcovité severní části Olomoucka a Přerovska. Na Šumpersku a Jesenicku pokrývá hlavní silniční tahy po chemickém posypu rozbředlá vrstva sněhu, na méně důležitých cestách je zledovatělá vrstva uježděného sněhu s posypem. Opatrnost je namístě hlavně v úseku mezi Ramzovou a Ostružnou na Jesenicku a na Videlském sedle.

V noci uzavřela dálnici D1 poblíž Hranic na Přerovsku ve směru na Prahu na zhruba pět hodin srážka dodávky, kamionu a autobusu. „Zraněni byli čtyři cestující a řidič autobusu, kterého jsme vyprostili ze zdemolované kabiny a předali jsme jej zdravotnické záchranné službě. Ve spolupráci se záchranáři jsme na místě ošetřili další osoby s oděrkami a škrábanci,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

U Kojetína na Přerovsku v úterý časně ráno havarovala dvě osobní vozidla, z místa je hlášeno zranění. Na silnici číslo 35 z Mohelnice na Moravskou Třebovou v pondělí večer sjel osobní automobil do příkopu.

Lidé na nádraží v Olomouci čekají na vlaky, které kvůli ledovce nabraly zpoždění
Zdroj: ČTK/Luděk Peřina

Kvůli námraze na trolejích byl v noci omezen provoz vlaků na hlavním koridoru mezi Olomoucí, Přerovem a Hranicemi. V tomto úseku projely pouze vlaky tažené dieselovými lokomotivami. Vlaky nejezdí mezi stanicemi Hranice na Moravě na Přerovsku a Horní Lideč na Vsetínsku, náhradní autobusy nevyjely.

Provoz vlaků byl v pondělí večer kvůli namrzlým trolejím zastaven i na trati z Přerova do Nezamyslic. „Náhradní autobusovou dopravu se vzhledem ke špatnému počasí nepodařilo zajistit,“ oznámily České dráhy. Provoz by tam měl být obnoven dopoledne. Několik vlaků v úterý ráno nevyjelo na trať mezi Hrubou Vodou a Olomoucí. Omezení podle ČD souvisí s nedostatkem motorových souprav, který má na svědomí nepříznivé počasí. České dráhy po 10. hodině uvedly, že se „kalamitní situace okolo Olomouce stabilizuje“.

Zpožděné nebo zrušené byly také některé autobusové spoje, sdělila ČTK Radka Kmochová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Vysočina

Na Vysočině se drží ledovka déle na silnicích nižší třídy, které se nesolí. Největší problémy jsou podle policie na Havlíčkobrodsku. Od pondělního večera přijala oznámení o 35 dopravních nehodách, zranili se při nich dva lidé.

Nehoda ztěžuje provoz na tahu 38 u Radostína na Havlíčkobrodsku, kde havarovalo nákladní auto převážející kovové konstrukce. Kyvadlový provoz byl na této hlavni silnici obnoven před 6:30, tvořily se tam kolony aut. „Následky havárie budou odstraňovány pravděpodobně celé dopoledne,“ uvedla mluvčí.

V noci na pondělí bylo nejvíc nehod na Třebíčsku. Ve Žďáru nad Sázavou se osobní auto střetlo s chodcem.

Královéhradecký kraj

Také provoz na silnicích v Královéhradeckém kraji komplikuje ledovka. Na kluzké silnice po mrznoucím dešti si musejí dát řidiči pozor hlavně na Hradecku, Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku. Na nesolených silnicích v kraji leží zledovatělá vrstva sněhu, vyplývá z informací silničářů. 

Hasiči od půlnoci zasahovali u několika nehod. Na Rychnovsku auto najelo do mostu poblíž Borohrádku a na silnici pokryté ledovkou také v Černíkovicích. Při další nehodě přímo v Borohrádku se srazila dvě osobní auta. V Praskačce na Hradecku narazil řidič osobního auta do domu. Kamiony uvázly na zledovatělé vozovce na přivaděči k dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku a na silnici I/16 v Chotěvicích na Trutnovsku.

Výstrahu na velmi silný vítr a zledovatělý terén v okolí Pece pod Sněžkou vydala horská služba, a to v lokalitách Sněžka, Růžová hora a okolí. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Problémy v dalších krajích

Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti i v dalších krajích. V Pardubickém kraji byly ráno kluzké vozovky zvláště ve výše položených oblastech. Řidiči museli být opatrní v okolí Hlinska, Holic nebo Lanškrouna. Hasiči zasahovali v Rozstání na Svitavsku, kde skončilo několik vozidel na zledovatělé silnici mimo vozovku. Silnice I/11 přes Suchý Vrch a Červenovodské sedlo je pokrytá vrstvou sněhu a ledu, v úseku platí zákaz vjezdu vozidel nad 3,5 tuny a nutnost použít sněhové řetězy.

Ledovka je ve Zlínském kraji na silnici u Kostelan na Kroměřížsku. Kluzkou vozovku mohou motoristé kvůli ledovce nadále očekávat také na silnici mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, která se přes zimu neudržuje. Kvůli ledovce je už několik dní neprůjezdná silnice v Kašavě na Zlínsku.

Havárie způsobené ledovkou
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

V Libereckém kraji zatím zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Autobusy a osobní vozy tudy projedou, řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK. V Čisté u Horek na Semilsku na zledovatělém úseku vyjel kamion ze silnice na louku, kde se převrátil na bok. Problémy měli ráno řidiči kamionů také na hlavním tahu z Tanvaldu na Harrachov. Radnice v Turnově vyzvala hlavně starší občany, aby pokud možno nevycházeli, protože na zledovatělých chodnících jim hrozí úrazy.

V Ústeckém kraji zasahovali policisté téměř u třiceti nehod, které se většinou obešly bez zranění. Vážná nehoda se odehrála u Krásného Dvora na Lounsku, kde sjelo auto mimo komunikaci. Silnice je uzavřená. Na silnici 250 u obce Břvany na Lounsku je kilometr dlouhá souvislá vrstva ledu. 

Kvůli ledovce také v úterý předčasně zavřela liberecká zoo. Podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové zatím nevědí, kdy budou moci znovu otevřít. Ledová vrstva na chodnících vedla i k uzavření zoologické zahrady v Ústí nad Labem a Zooparku Chomutov.

Problémy během dopoledne díky oteplení ustávaly, ve východní polovině země a na severovýchodě Čech by se ale ledovka měla vrátit v noci na středu, varovali meteorologové.

Havárie způsobené ledovkou
Zdroj: HZS Středočeského kraje