Vrchní státní zastupitelství obžalovalo šestnáct lidí a čtyři firmy kvůli manipulaci se zakázkami TSK

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na šestnáct lidí a čtyři firmy v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Viněni jsou z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a ovlivňování veřejných zakázek. České televizi to potvrdila kancelář vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Případ se týká rozsáhlého zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvacítce míst po celé republice v březnu 2017.

„V případu byla podána obžaloba k Městskému soudu v Praze,“ reagoval na dotazy ČT Sekretariát vrchní státní zástupkyně. Policisté zasahovali v budovách TSK i na dalších místech na začátku března 2017 a vedle dalších zadrželi i tehdejšího šéfa TSK Ladislava Pivce.

Ve vedlejší větvi případu policie krátce po zásahu obvinila ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky v předpokládané hodnotě přes dvacet milionů korun tři lidi a jednu firmu. Obvinění mělo údajně souviset s kauzou týkající se výběrových řízení na rozvoj takzvané telematiky, tedy zařízení na měření rychlosti nebo elektronické informační cedule. Obžalováni byli nakonec dva lidé a jedna firma. Soud o jejich trestu zatím pravomocně nerozhodl.

Policie při rozsáhlém zásahu v březnu 2017 zajišťovala dokumenty na různých místech v Praze, Brně, Kladně a Čelákovicích. Kriminalisté v průběhu vyšetřování zajistili dokumenty také ve firmě podnikatele Jana Kočky. Český rozhlas po zásahu informoval, že policie zasahovala například ve společnostech Eltoda nebo ADŽ.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ukončila vyšetřování na konci minulého roku, kdy v hlavní větvi podala návrh na obžalobu dalších šestnácti osob a čtyř firem pro trestné činy poškození finančních zájmů EU, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek, pletichy a podplácení.