Volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, má 14 mandátů

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 37,67 procenta voličů.

Čtvrté SPOLU má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě i Karlovarská občanská alternativa. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí STAN se dvěma zastupiteli.

Hnutí ANO se posílením v zastupitelstvu otevřela široká cesta k vyjednávání. „Náskok je poměrně značný a já jsem za to moc ráda,“ řekla jednička kandidátky ANO a dosavadní primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. „V nejbližší době, možná už dneska, budeme postupně svolávat ostatní strany, které se dostaly do zastupitelstva, a budeme vést tato volební jednání a věřím, že se na nějaké koalici co nejdříve shodneme,“ řekla. Pořadí stran, které si k jednání bude ANO zvát, ale ještě bude řešit.

V roce 2018 vyhrálo v komunálních volbách v Karlových Varech hnutí ANO se ziskem 23,85 procenta hlasů a 12 místy v 35členném zastupitelstvu. Za ním skočili Karlovaráci, kteří dostali 15,62 procenta hlasů a osm křesel. Na třetím místě skončila Karlovarská občanská alternativa s 11,36 procenta hlasů a pěti křesly v zastupitelstvu. Vládnoucí koalici pak vytvořilo ANO s Karlovaráky a ODS. V zastupitelstvu má pohodlnou většinu 23 hlasů. V čele města stojí od roku 2018 primátorka Andrea Pfeffer Ferklová z ANO.