PŘEHLEDNĚ: Voličský průkaz v senátních volbách

Na chalupě, na prodlouženém víkendu nebo na návštěvě u známých – i při volbách do třetiny Senátu je možné volit jinde s voličským průkazem. Má to ale svá pravidla. Oproti některým jiným volbám není možné volit kdekoliv v Česku. Při senátních volbách lze s voličským průkazem přijít jen do místností ve stejném volebním obvodě, kam voliči patří podle svého trvalého pobytu.

Jak volit s voličským průkazem

Voličský průkaz umožní lidem odevzdání hlasovacího lístku i jinde než v jejich volební místnosti. V senátních volbách je to ale možné jen na území stejného volebního obvodu.

Příklad: občan s trvalým pobytem ve druhém obvodu (Sokolov) bude chtít odevzdat hlasovací lístek mimo svůj běžný volební okrsek. Musí si proto vyřídit voličský průkaz. Do jiné volební místnosti ale může přijít opět jen v obvodu číslo 2 (Sokolov). V jiném senátním obvodu volit nemůže.

Hranice volebních obvodů určuje zákon a jsou uvedeny mimo jiné na webu ministerstva vnitra.

  • První kolo senátních voleb 20. a 21. září 2024
  • Druhé kolo senátních voleb 27. a 28. září 2024

Žádat lze písemně, elektronicky i osobně

Každý, kdo v době voleb nebude doma, a plánuje si vyřídit voličský průkaz, si o něj musí nejprve zažádat. Může to udělat osobně přímo na obecním úřadě nebo písemně, případně elektronicky. „Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky,“ doplnila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Žádost zaslaná pouze e-mailem nestačí.

Pro snazší elektronické podání je opět pro voliče přístupný také Portál občana. Pro využití serveru je ale nutné mít zřízenou datovou schránku. Podle mluvčí Malé musí v takovém případě volič správně označit adresáta datové zprávy. Nesmí jím být totiž ministerstvo. „Žádost musí být vždy adresována obecnímu úřadu dle místa trvalého pobytu voliče,“ upozornila mluvčí.

První a druhé kolo voleb

Pokud chce volič hlasovat mimo okrsek svého trvalého pobytu v obou kolech, musí mít voličský průkaz pro první i druhé kolo voleb. Volič vždy příslušný průkaz odevzdá volební komisi, aby se zamezilo riziku dvojího hlasování. I z toho důvodu není možné vydat znovu průkaz voliči, který ho ztratil nebo mu ho někdo odcizil. Zažádat o průkazy pro obě kola může volič jedinou žádostí.

Termíny pro podání žádosti

Žádat o voličský průkaz je možné ode dne vyhlášení voleb prezidentem republiky, tedy od konce května. Nejzazší termíny se liší podle toho, o jaké kolo voleb se jedná.

Pokud budou chtít lidé podat písemnou žádost pro první kolo, musí ji odeslat tak, aby obecnímu úřadu přišla nejpozději 13. září v 16:00. Osobně lze požádat až do 18. září do 16:00.

Pro druhé kolo jsou data samostatná. „V případě konání druhého kola voleb do Senátu mohou voliči z daných senátních volebních obvodů žádat pro druhé kolo podáním doručeným obecnímu úřadu do 20. 9. 2024 do 16:00 hodin a osobně nejpozději 25. září do 16:00 hodin,“ sdělila Malá.

Kdy a jak volič obdrží svůj průkaz?

Žádosti o voličské průkazy vyřizují obecní úřady. Voliči se vždy musí obrátit na ten, kde mají trvalý pobyt. „V případě voleb do Senátu obecní úřad předá voliči voličský průkaz nejdříve 5. září 2024,“ řekla mluvčí ministerstva vnitra.

Předání je možné třemi způsoby. V žádosti občan zaškrtne ten, který mu nejvíc vyhovuje. Průkaz si může vyzvednout na úřadě osobně. Převzít ho ale může i jiná osoba. To je možné na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem. Úřad může také voličský průkaz žadateli zaslat na libovolnou adresu do vlastních rukou. „V případě nezastižení voliče bude dopis uložen na poště,” uvedl pro ČT mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Volit ze zahraničí nepůjde

Pokud je český občan v zahraničí a nechal se zapsat do zvláštního seznamu voličů na zastupitelském úřadě, může ho požádat o vydání voličského průkazu. S ním může hlasovat v kterémkoli z 27 senátních obvodů, kde zrovna probíhají volby. Jak ale doplňuje mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá, přímo volit už musí na území Česka. „Češi žijící v zahraničí, kteří se chtějí voleb účastnit, se musí ve dnech voleb dostavit na území České republiky.“ Přímo na ambasádách hlasovat v senátních volbách nemůžou.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ