PŘEHLEDNĚ: Bude se volit třetina Senátu. Jak hlasovat?

V pátek 20. září a sobotu 21. září se společně s krajskými volbami bude vybírat také třetina Senátu. Hlasovat o svých zástupcích do horní komory parlamentu mohou lidé ve 27 volebních obvodech. Pokud nikdo z kandidátů nezíská v obvodu v prvním kole nadpoloviční většinu, dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů se utkají o týden později ve druhém kole.

Kdy a kde se volí?

První kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 20. září 2024 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 21. září 2024 od 8:00 do 14:00 hodin. Hlasuje se ve 27 volebních obvodech.

Přesné územní vymezení volebních obvodů nabízí web ministerstva vnitra. V senátních volbách není možné volit ze zahraničí, lidé zapsaní ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě Česka si ale mohou vyřídit voličský průkaz a pak volit ve kterémkoliv senátním obvodu, kde se hlasuje (viz níže).

Kdo může volit?

Prvního kola senátních voleb se může zúčastnit český občan, který nejpozději 21. září dosáhne 18 let a má přihlášený trvalý pobyt v obci spadající pod jeden z 27 volebních obvodů. Hlasovat může i plnoletý občan, který je zapsaný ve zvláštním seznamu voličů na českém zastupitelském úřadě v zahraničí a vyřídil si u něj voličský průkaz (podrobněji níže).

Kdy a kde získat hlasovací lístky?

Hlasovací lístky obdrží voliči na adresu trvalého pobytu nejpozději 17. září. Pokud je neobdrží, mohou se obrátit na svůj obecní úřad. Lístky je ale také možné si vyžádat přímo ve volební místnosti.

Je možné hlasovat s voličským průkazem?

Lidé trvale žijící v Česku mohou do Senátu hlasovat i s voličským průkazem, ale pouze ve stejném volebním obvodě, kde mají trvalý pobyt. Vybrat si pak mohou kteroukoliv volební místnost. Průkaz vydává obecní úřad příslušný podle místa pobytu a je možné o něj požádat ode dne vyhlášení voleb. V žádosti si lze vybrat, pro které kolo voleb má být průkaz vydán, pokud to volič neuvede, dostane průkazy na obě kola.

Osobní žádost na úřadě je možné podat nejpozději 18. září do 16:00 hodin. Písemná žádost pak musí být na úřad doručena nejpozději 13. září v 16:00 hodin – musí obsahovat úředně ověřený podpis nebo být zaslána elektronicky přes datovou schránku. E-mail nestačí. Průkaz následně bude zaslán na adresu trvalého pobytu nebo je možné si jej vyzvednout na obecním úřadě.

Ve volbách do Senátu můžou s voličským průkazem hlasovat i občané, kteří jsou zapsaní ve zvláštním seznamu voličů u českého zastupitelského úřadu v zahraničí. O voličský průkaz musí požádat na daném zastupitelském úřadě, lhůty i způsob jsou stejné jako při žádosti na obecním úřadě. Je možné požádat o vydání voličského průkazu pro obě kola najednou. S voličským průkazem může volič hlasovat ve kterékoliv volební místnosti v rámci některého z obvodů, kde se volby konají.

Kde odevzdat hlas a co s sebou?

Volič hlasuje v místnosti na území obce, ve které má nahlášený trvalý pobyt. Pokud je v obci více volebních okrsků, hlasuje v té místnosti, kam podle místa svého trvalého pobytu patří. Starosta nejpozději do 5. září zveřejní, které části obce spadají do jednotlivých okrsků, uvede také adresy volebních místností. Tyto informace se většinou zveřejňují na úřední desce obce.

Pokud mají lidé voličský průkaz, mohou hlasovat ve kterékoliv volební místnosti na území stejného volebního obvodu. Lidé s voličským průkazem vydaným na ambasádě mohou hlasovat ve kterémkoliv volebním obvodě, kde se v tomto roce volí (seznam výše).

Každý volič musí také ve volební místnosti prokázat svou totožnost a české státní občanství občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Pokud tak neučiní, nebude k hlasování připuštěn.

Co když zdraví neumožní cestu do volební místnosti?

Pokud má volič závažné důvody, zejména zdravotní nebo rodinné, může požádat obecní úřad nebo ve dnech voleb svoji okrskovou volební komisi, aby mohl hlasovat mimo volební místnost. Na základě této žádosti vyšle komise dva své členy s přenosnou schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Komise nicméně může vysílat své členy s přenosnou urnou pouze v rámci svého volebního okrsku. Při hlasování postupují členové okrskové volební komise tak, aby byla zachována tajnost hlasování.

Volby do Senátu 2024 – důležitá data

  • 13. září, 16:00: končí možnost písemně požádat o vydání voličského průkazu
  • 18. září, 16:00: končí možnost osobně požádat o vydání voličského průkazu
  • 20. září, 14:00 až 22:00: první den prvního kola voleb do Senátu
  • 21. září, 8:00 až 14:00: druhý den prvního kola voleb do Senátu
  • 27. září, 14:00 až 22:00: první den druhého kola voleb do Senátu
  • 28. září, 8:00 až 14:00: druhý den druhého kola voleb do Senátu