Volby by dle Medianu v červenci vyhrálo ANO, druhá by byla ODS a třetí Piráti

Volby do sněmovny by v červenci vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33 procent hlasů. Jeho podpora oproti červnu klesla o 2,5 procentního bodu. Druhá ODS by získala 15 procent, meziměsíčně o jeden procentní bod více. Stejně si polepšili i třetí Piráti, obdrželi by 12 procent hlasů. S osmi procenty následuje SPD. Hnutí STAN by obdrželo 6,5 procenta a TOP 09 a sociální demokraté (SOCDEM) se pohybují na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny, získali by 5,5 procenta, respektive pět procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.

Do Poslanecké sněmovny by se v červenci dostalo sedm politických stran a hnutí. „Překonání pětiprocentní hranice je ale u stran, které se kolem ní pohybují (STAN, TOP 09, SOCDEM, KDU-ČSL) nejisté,“ uvedli autoři průzkumu. Podpora lidovců v červenci meziměsíčně stoupla o dva procentní body na čtyři procenta. Statistická odchylka činí půl procentního bodu u malých stran a až 3,5 procentního bodu u největších stran.

Hnutí ANO by si v hypotetických červencových volbách připsalo 77 poslaneckých mandátů, ODS 35, Piráti 29, SPD 19, STAN 16 a TOP 09 i SOCDEM 12. Strany současné vládní koalice by i bez lidovců měly 92 poslaneckých mandátů. „Rozložení mandátů ovšem nezohledňuje případné předvolební koalice. Naopak zohledňuje vstup SOCDEM do Poslanecké sněmovny, ovšem tato strana se pohybuje na hranici pěti procent,“ upozornil Median.

Voleb do sněmovny by se v červenci určitě zúčastnilo 56,5 procenta respondentů, dalších 14,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Určitě by k sněmovním volbám nešlo 23,5 procenta dotázaných, spíše by nešlo 5,5 procenta. Oproti červnovému volebnímu modelu ochota zúčastnit se voleb mírně klesla. Volební účast ve volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta. Autoři průzkumu podotkli, že deklarovaná volební účast bývá obvykle vyšší než skutečná účast.

Svou účastí i volenou stranou si je jistá polovina respondentů, 30 procent si je jisto svou účastí, ale zatím nejsou pevně rozhodnutí, kterou stranu by volili. Svou účastí ani volenou stranou si není jistých 15 procent a pět procent respondentů ví, koho by v případných volbách volili, ale nejsou si jistí, zda by k volbám dorazili.

ANO má potenciál téměř 40 procent

Autory výzkumu zajímal i voličský potenciál jednotlivých politických subjektů. Pokud by hnutí ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 39 procent hlasů.

Volební potenciál občanských demokratů činí 21 procent a v případě Pirátů 17,5 procenta. Následují STAN s potenciálem získat 14,5 procenta hlasů a SPD a TOP 09 shodně s 13 procenty. Lidovci mají potenciál oslovit 9,5 procenta voličů a SOCDEM devět procent.

Průzkum se konal mezi 1. červencem a 8. srpnem, zapojilo se do něj 1019 respondentů ve věku 18 let a více.