Vláda chce pomoct pěstounům i organizacím, které je podporují. Změna u kojeneckých ústavů se blíží

Události ČT: Chystá se pomoc pěstounským rodinám (zdroj: ČT24)

Do Poslanecké sněmovny míří novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, která má víc motivovat pěstouny. Cílem je, aby od ledna 2025 mohly přestat děti do tří let věku přijímat kojenecké ústavy. Výjimkou by měly být případy sourozeneckých skupin či vážně nemocných dětí. Jednodušší by měl být i proces posuzování adeptů na pěstounství.

Změnit by se měla i pravidla pro dětské azylové domy. Děti do tří let by v nich mohly pobývat nejvýš měsíc. Rychleji by se tak měla řešit situace v jejich vlastní rodině, nebo by se pro ně měli najít pěstouni.

Norma má zjednodušit proces posuzování adeptů na pěstounství, upravit podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají, ale také zvýšit příspěvek na jejich činnost.

Právě bez pomoci těchto organizací by pěstounské rodiny fungovaly těžko. Poskytují jim totiž podporu, ale i právní nebo sociální služby. Stát jim chce nyní na tuhle činnost posílat víc peněz.

Nově by také mohli pěstouni absolvovat kurzy i v jiném kraji než v tom, kde žijí. Tam, kde je zájemců mnoho, totiž kvůli tomuto pravidlu čekají i několik měsíců.