Víkend bude mrazivý, může nasněžit i přes třicet centimetrů

Události: V Česku napadne další sníh (zdroj: ČT24)

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu. Za pátek a sobotu může na většině území napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, čeká se tam maximálně 15 centimetrů nového sněhu. Na mnoha místech se pak budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. Ani přes den teploty o víkendu nevystoupají nad nula stupňů Celsia, v noci se dostanou až k minus devíti stupňům Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a aktuálního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na Facebooku.

„Během pátku a soboty se na většině území vyskytne trvalejší a vydatnější sněžení. Sněžit začne postupně od jihozápadu v noci na pátek a během pátku se rozšíří i na ostatní území Česka. Za pátek a sobotu v úhrnu očekáváme většinou deset až 25 centimetrů, ojediněle, zejména na jihu a východě území, až 35 centimetrů nového sněhu,“ sdělili meteorologové. Doplnili, že na severozápadě a severu Čech v úhrnu napadne pět až 15 centimetrů sněhu.   

Zataženo očekávají meteorologové i v pátek, odpoledne a večer začne postupně od jihozápadu na celém území sněžit, na jihu a jihovýchodě se místy objeví i srážky dešťové nebo mrznoucí. V noci teploty klesnou na minus dva až minus šest stupňů, přes den bude od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. 

V sobotu zasáhne Česko trvalé a vydatné sněžení, částečné ubývání srážek a oblačnosti předpokládá ČHMÚ večer. Nejnižší noční teploty dosáhnou minus jednoho až minus pěti stupňů Celsia, denní budou v rozmezí minus čtyři až nula stupňů Celsia. V noci na neděli se ochladí, noční teploty klesnou až k minus devíti, přes den se opět nepřehoupnou přes nulu. Konec víkendu už bude spíš se sněhovými přeháňkami, ale na horách na východě napadne ještě až dalších 20 centimetrů sněhu.

V následujících dnech sníh neroztaje ani v nížinách. Po ránu při malé oblačnosti a uklidnění větru klesnou teploty až pod minus 15 stupňů. Odpolední teplota se dostane nad nulu až v závěru příštího týdne. To už se může v nížinách kromě sněžení objevit i déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť. Na horách ale bude sněhu přibývat a lyžaři zažijí po dlouhé době vydařený začátek zimní sezony.