Veterán bojů o Liptovský Mikuláš oslavil 96. narozeniny. „Válka je pohroma lidstva,“ řekl Michal Hečka

UDÁLOSTI: Válečný veterán Michal Hečka oslavil 96. narozeniny (zdroj: ČT24)

Veterán druhé světové války Michal Hečka oslavil 96. narozeniny. Kvůli riziku nákazy byla oslava komorní, mezi gratulanty ale nechyběli zástupci armády, Československé obce legionářské ani města Kunštát, kde žije.

Rodák z Podkarpatské Rusi Michal Hečka se v roce 1944 dostal díky rumunským partyzánům k Rudé armádě, bojoval nejprve v ruských jednotkách, později vstoupil do 1. československého armádního sboru. V jeho řadách se zúčastnil především bojů o Liptovský Mikuláš, později se dostal na Moravu.

Na druhou světovou válku ale nevzpomíná šestadevadesátiletý jubilant rád. „Válka je pohroma lidstva. Válka je pohroma – a ta by neměla být,“ zdůraznil.

Více se rozveselí při vzpomínkách na to, co bylo po válce. To nastoupil k Hradní stráži a v jejích řadách sloužil prezidentu Edvardu Benešovi. „Museli jsme reprezentovat, žádná chybička tam nesměla být. Vzpomínám si, byla to krásná léta,“ podotkl válečný veterán.

V roce 1948 neodešel z Hradu pouze prezident Beneš, ale i Michal Hečka. Nejprve jej převeleli do západních Čech, poté poslali na dovolenou. Kontakty z poválečné doby mu ale zůstaly. Jubilantův syn Jiří Hečka vzpomněl, jak se jednou společně vydali k hrobce Edvarda Beneše.

„Když jsme k hrobce přišli, stála tam dáma. Když nás viděla přicházet, otočila se, podívala se na tatínka a říká: ‚Míšo, jste to vy?' A k našemu velkému údivu tatínek říká: ‚To je paní Hana Benešová',“ vzpomněl.

Jak zdůraznil kunštátský starosta Zdeněk Wetter (ČSSD), je Michal Hečka čestným občanem města. „Vážíme si ho jako osoby, jako člověka, nejen kvůli historii,“ podotkl. Válečný veterán ujistil, že se chystá dožít ještě mnoha dalších let. Já jsem ještě kluk, reagoval na otázku, jestli si někdy pomyslel, že se dožije takového věku.