Ve sněmovně vzniká interaktivní centrum pro návštěvníky, zájemce pustí i za řečnický pult

Události: Ve sněmovně vzniká návštěvnické centrum (zdroj: ČT24)

Ve sněmovně vzniká návštěvnické centrum, které má veřejnosti interaktivní formou představit historii dolní komory i současnou práci zákonodárců. Parlamentárium, které už řadu let funguje například v Bruselu, se má otevřít na podzim.

Když se řekne Poslanecká sněmovna, řadě lidí se vybaví nejspíš jednací sál plný zákonodárců. Nedaleko od něj aktuálně vzniká prostor, který má veřejnosti dolní komoru přiblížit víc. Lidé si budou moci i vyzkoušet, jaké to je v roli poslance. V Parlamentáriu je totiž umístěná i kopie řečnického pultu.

Díky zelené ploše se za ním bude zobrazovat reálné prostředí jednacího sálu. Výsledek bude vidět na obrazovce naproti. Zasedací prostory ale představí i jiný, zmenšený model. „S pomocí techniky můžeme barevně ztvárnit nejen současné politické složení, ale i to historické z doby před dvaceti nebo třeba 150 lety,“ popisuje ředitel oddělení komunikace a vzdělávání Parlamentního institutu Petr Valenta.

Že dolní komora parlamentu sídlí v celém komplexu budov, bude vidět v další sekci expozice. Instalaci doplní třeba i záběry z dronu. „Model bude propojený s klenbou, kam se bude promítat videomapping,“ doplňuje Valenta.

Inspirace odjinud

Náklady na technické vybavení jsou do dvou milionů korun. Stavební úpravy jsou součástí širších prací ve sněmovně. Inspirací pro tento projekt bylo mimo jiné obdobné centrum Evropského parlamentu.

Bruselské parlamentárium funguje dvanáct let, za tu dobu ho navštívily skoro tři miliony lidí. Nabízí i specializované programy pro žáky a studenty. Ti si můžou vyzkoušet například simulované jednání europarlamentu.

Zájem se očekává i o české parlamentárium. Možnost prohlídky by měla být k dispozici i mimo pravidelné exkurze – na základě rezervace.