Prudký déšť zaplavil dvory a sklepy na Plzeňsku

Prudká dešťová přeháňka odpoledne zaplavila dvory a několik sklepů v obci Dřevec na severním Plzeňsku. Zasahovali tam profesionální i dobrovolní hasiči, do obytných částí domů se voda nedostala. Podobná situace nastala také v obci Kšice na Tachovsku, kde se voda dostala do sklepa jednoho domu. Ani tam nezpůsobila vážnější škody.

„Měli jsme nějaké čerpání vody na Plzni-severu a na Tachovsku, kde se také dávaly pytle s pískem. Rozsahem ale byla situace mnohem klidnější než minulý týden. Zem je nasycená vodou a při srážkách se voda už nevsakuje,“ informoval řídicí důstojník hasičů Pavel Valm.

V Dřevci tekla ulicemi voda s bahnem splavená z okolních polí s kukuřicí. Zaplavilo to několik dvorů, sklepy a studny, řekl Václav Kratochvíl, starosta Kožlan, pod něž Dřevec patří. „Přeháňka trvala snad dvacet minut, ale napršelo třicet až čtyřicet milimetrů,“ dodal.

V obci Kšice podle starostky Barbory Janoutové prudký déšť netrval také déle než půl hodiny, zasáhl jen část obce. „Pršelo jen v polovině obce, nás doma to například vůbec nezasáhlo. Voda stekla z polí s kukuřicí a z lesa do našeho rybníka a z něj natekla do obce. Dostala se do jednoho domu do sklepa, do obytné části ne,“ popsala. Hasiči na místě rovnali pytle s pískem, protože na pozemek níže položeného domu stékala voda i z okolních zahrad, kde se utvořily velké louže.

V Plzeňském kraji je to během týdne další případ, kdy po prudkém dešti voda škodila. V úterý spláchla voda obec Blížejov na Domažlicku.

Na západě se může ochladit až na 15 stupňů

Počasí v Česku má od pondělí podle meteorologů ovlivňovat od západu studená fronta, která bude zvolna postupovat k východu. Až na 15 stupňů Celsia se může na západě Česka v tomto týdnu ochladit po předchozích horkých dnech. Teplota klesne mírně i ve východní polovině země a bude oblačno s přeháňkami, místy i s bouřkami. Vyplývá to z týdenní předpovědi ČHMÚ. Místy se mohou objevit přívalové deště a kroupy, uvedli meteorologové na síti X.

V dalších dnech se začne mírně ochlazovat i na Moravě a ve Slezsku, ale teploty tam budou skoro po celý týden o několik stupňů vyšší než na západě země. Ve středu bude na západě kolem 18 stupňů, ve čtvrtek a pátek 17 až 21 stupňů a v sobotu asi 17 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku bude ve středu 20 až 24 stupňů, ve čtvrtek až 25 stupňů a v pátek a sobotu až 23 stupňů. Od neděle meteorologové předpovídají pro celé Česko 19 až 24 stupňů.

V celém Česku bude zřejmě po většinu týdne oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami. Jen přechodně může být polojasno. Každý den v tomto týdnu se podle předpovědi ČHMÚ také mohou ojediněle objevovat bouřky. Silnější mohou být hlavně v úterý a středu.