V pátek testy odhalily 22 936 případů covidu, dosud nejvíce

V pátek testy odhalily 22 936 případů covidu, dosud nejvíce (zdroj: ČT24)

V pátek přibylo v Česku nejvíce potvrzených případů koronaviru za dobu pandemie. Laboratoře odhalily 22 936 nakažených, zhruba o 8700 více než před týdnem. Takzvané incidenční číslo je rovněž dosud nejvyšší – na sto tisíc obyvatel připadá 929 nakažených. Ve čtvrtek denní počet úmrtí pacientů s covidem poprvé od dubna přesáhl sto.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Od pondělí do pátku přibylo v zemi celkem 84 539 potvrzených případů covidu. Je to více než za celý minulý týden dohromady, a to navzdory tomu, že tuto středu byl státní svátek. Ve volné dny se testuje méně.

V nemocnicích leželo k pátku 4890 hospitalizovaných s koronavirem. V těžkém stavu bylo 724 z nich. V obou případech počet proti čtvrtku mírně klesl. Některé nemocnice ale už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží celkem ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, v pondělí začnou pomáhat v patnácti dalších. Počet zemřelých s covidem-19 přesáhl v tuzemsku 32 tisíc.

Laboratoře v pátek provedly přibližně 146 tisíc testů, asi o osm tisíc více než před týdnem. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo pozitivních 6,47 procenta vzorků, před týdnem to bylo 3,8 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, podíl nakažených stoupl z 11,27 procenta na 16,48 procenta.

U takzvané diagnostické a klinické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, bylo pozitivních více než 42 procent testovaných, což je přibližně o osm procentních bodů více než před týdnem. Ve všech třech případech jsou ale podíly nakažených stále nižší než letos na začátku roku.

Od pondělí se změní opatření

Politici i odborníci apelují na obyvatele, aby se nechali očkovat. Počet podaných dávek vakcíny v Česku překročil třináct milionů. V pátek očkování podstoupilo více než 56 tisíc lidí.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka České televizi potvrdil, že v ordinacích doktoři zažívají velký nápor pacientů s respiračními infekty a mnoho z nich má covid-19. Dále připomněl, že jedinou zbraní zůstává stále očkování.

„Byť je zcela evidentní, že nakonec nefunguje tak dobře, jak jsme si představovali, účinnost vakcín není taková, jakou bychom si přáli a i délka jejich účinku je kratší. Nicméně pořád je to jediná zbraň, kterou máme a pořád je pravdou, že očkovaný člověk je na tom lépe než člověk neočkovaný,“ zdůraznil s tím, že apeluje také na sebekázeň občanů a ohleduplnost vůči druhým.

„Když jsem nemocný, nechodím mezi lidi, ať už je mi cokoliv. Mám-li příznaky respirační infekce, zůstanu doma, kontaktuju lékaře, nechám se otestovat a zachovám se podle toho, jak výsledek dopadne. Máme pořád spoustu pacientů kteří přecházejí virózy, chodí s tím do kolektivu,“ uvedl.

Doplnil, že zkrácení lhůty u posilující dávky vakcíny, na kterou mají nyní lidé nárok po šesti měsících, by podle něho smysl mělo. „Ukazuje se, že zejména u osob starších imunita není tak dlouhá. To znamená, pokud bychom mluvili o tom, že třeba lidem nad 65 let umožníme očkovat se už po pěti měsících, tak to samozřejmě nějaký efekt přinese,“ sdělil.

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Nejhorší situace je na Moravě

Incidenční číslo se poprvé od začátku pandemie dostalo přes 900. Dosud nejvyšší hodnotu mělo letos 9. ledna, kdy na sto tisíc obyvatel připadalo za předešlý týden 849 nakažených.

Nyní se ale výrazně liší v jednotlivých krajích. Nejhorší situace je na Moravě – v Olomouckém kraji je incidence 1334, v Jihomoravském 1191, ve Zlínském 1171 a v Moravskoslezském 1046. V žádném jiném regionu se incidenční číslo přes tisíc zatím nedostalo. Relativně nejlepší situaci hlásí Karlovarský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 319 nakažených.

Sousední Rakousko po rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí plošnou uzávěru a od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu, dosud v zemi platily restrikce jen pro neočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně dvacet. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že Česko příklad Rakouska následovat nebude.