V Německu i na českých horách napadl sníh, chladno má být po celý květen

Události ČT: V Německu i na českých horách napadl sníh (zdroj: ČT24)

Chladný květen přinesl v sobotu dopoledne do německých spolkových zemí Hesensko, Durynsko a Porýní–Falc sníh. Nasněžilo i v polohách kolem tří set metrů nad mořem. První květnový víkend tam tak silničáři opět vyjeli do služby. K větším dopravním nehodám ale nedošlo. Chladné počasí bude u sousedů pokračovat i v dalších dnech. Nasněžilo i na českých horách. V noci na neděli by mělo i mrznout.

První sněhové přeháňky se objevily také v sobotu ráno v Krušných horách, v Krkonoších těsně po poledni. Napadlo kolem pěti centimetrů nového sněhu. 

„Právě teď přes nás přechází zvlněná studená fronta, fouká v nárazech i kolem 50 kilometrů za hodinu. Prudce se ochlazuje,“ uvedla v sobotu po sedmé hodině večer z hřebenu Krkonoš meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Ještě odpoledne přitom v Krkonoších byly asi dva stupně nad nulou, po sedmé hodině večer už ale byly tři stupně pod bodem mrazu. 

Nejvíc sněhu napadne v Jeseníkách a Beskydech

Nejvíc sněhu by mělo za noc na neděli připadnout v Jeseníkách a v Beskydech, v polohách nad 700 metrů nad mořem. „V Čechách budou přeháňky sněhové už nad 400 metrů, ale objeví se jen výjimečně,“ dodala Zárybnická.

Pozor musí dávat řidiči na cestách. Nedělní ráno bude hodně studené hlavně v západních Čechách, kde budou i dva stupně pod nulou. A mrznout bude i na horách, nejstudenější budou hřebeny Krkonoš, kde do rána spadnou teploty na -4, na Sněžce až na -6 °C.

Kolik sněhu napadne do nedělního rána
Zdroj: ČT24

Chladná budou rána i mimo hory minimálně do středy – i ve dvou metrech nad zemí může být slabě pod nulou. Počítejme i s četnými přízemními mrazíky – v pěti centimetrech budou i -4°C.

Nezvykle chladný květen

Také zbytek května bude zřejmě nezvykle chladný, vyplývá z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z týdenní předpovědi počasí. Pršet bude asi také více, než je pro toto období obvyklé, a to hlavně v příštím týdnu.

V příštích čtyřech týdnech, od 6. května do 2. června, budou podle ČHMÚ teploty s největší pravděpodobností pod dlouhodobým průměrem. Nejchladnější a nejdeštivější bude příští týden. „Očekáváme, že týdenní průměr teploty vzduchu bude až kolem čtyř stupňů pod normálem,“ sdělili meteorologové. 

Předpověď počasí (od 4. do 10. 5. 2019)
Zdroj: ČT24

Příští týden v pondělí a úterý může v noci klesnout rtuť až na minus jeden stupeň Celsia a přes den vystoupá maximálně na 11 až 13 stupňů. V dalších dnech budou teploty stoupat, ale i v závěru týdne budou v noci jen několik stupňů nad nulou a ve dne nepřesáhnou 18 stupňů. Po většinu týdne bude asi oblačno až zataženo s deštěm.

V dalších týdnech se pak bude podle ČHMÚ oteplovat a srážek bude ubývat. I v týdnu na přelomu května a června však bude týdenní průměr denních teplot pravděpodobně jen kolem 20 stupňů.

Květnové sněžení na horách není nic neobvyklého. Třeba v roce 2011 na Labské boudě připadlo před osmi lety 30 centimetrů nového sněhu. Zajímavý byl pro nížiny začátek května v roce 1953 – třeba v Opavě napadlo 18 centimetrů, v Bohumíně 5 a v Hradci Králové 6 centimetrů.

Květnové sněžení v Česku
Zdroj: ČT24