V kauze vytunelované záložny policie navrhla obžalovat dalších šestnáct lidí

Policie navrhla obžalovat dalších šestnáct lidí v kauze vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Tito zástupci či podílníci MSD podle vyšetřovatelů způsobili zkrachovalé záložně škodu zhruba 4,5 miliardy korun. Za úvěrové podvody hrozí obviněným pět až deset let vězení, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté tvrdí, že obvinění lidé uzavírali nebo napomáhali uzavírat úvěrové smlouvy s „nápadně nevýhodnými“ podmínkami pro družstvo, a to přinejmenším v období let 2010 až 2013. Úvěrové procesy se podle policie uskutečňovaly pouze formálně – nehodnotily se bonity žadatelů o úvěr a dostatečně se nevyhodnocovala rizika. Neexistovala také ani minimální kontrola předkládaných znaleckých posudků, které nepravdivě oceňovaly nemovitosti a cenné papíry sloužící k zajištění úvěrů.

Ze stíhaných lidí je patnáct na svobodě, jeden zůstává ve vazbě v souvislosti s dalším případem, který se také týká hospodaření MSD. O návrhu na podání obžaloby rozhodne pražské vrchní státní zastupitelství.

Na podezřelé toky peněz v MSD upozornil policii Finanční analytický úřad ministerstva financí. Státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peníze. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu, která tehdy měla zhruba čtrnáct tisíc členů, do konkurzu.

Více případů

Justice nyní projednává více případů, které jsou s MSD spojené. V hlavní větvi kauzy stanuli před soudem členové představenstva Petr Jánský, Daniel Tureček a Jan Zavřel a podnikatelé Petr Koltok a Jan Vinš. Vinu odmítají. Pražský městský soud uložil v roce 2019 Jánskému, Zavřelovi a Turečkovi pětiletý a šestiletý trest vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Odvolací senát však kauzu vrátil k novému projednání, protože manažeři se podle něj dopustili závažnějších činů, konkrétně úvěrového podvodu jako členové organizované zločinecké skupiny. Soud zatím znovu nerozhodl, termíny hlavního líčení jsou rozepsané do konce letošního roku.

Pravomocně už byli odsouzeni lidé, kteří v případu MSD figurovali jako takzvaní bílí koně. Většina z nich dostala nepodmíněné tresty od tří do sedmi let vězení.