V Brně vyhrála kandidátka ODS a TOP 09. Stříbrné skončilo ANO, třetí KDU-ČSL se STAN

Komunální volby v Brně vyhrálo uskupení Společně - ODS a TOP 09, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhé skončilo ANO se 13 křesly. Třetí KDU-ČSL a STAN budou mít deset zastupitelů. Hlasy odevzdalo 41,90 procenta voličů.

Čtvrtá SPD má šest mandátů, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je ČSSD se třemi křesly. Sedmou příčku obsadí Zelení a Žít Brno se třemi zastupiteli.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) ve výhru společné kandidátky ODS s TOP 09 věřila. „Mým cílem bylo vyhrát. Moc děkuju všem voličům, kteří podpořili naši koalici. Beru to jako úspěšnou kampaň a také jako vizitku naší čtyřleté práce. Mám radost,“ řekla Vaňková.

Oslovit chce všechny subjekty, které se dostanou do zastupitelstva, a hledat programové průniky. Zatím neřekla, koho při jednání upřednostňuje. Nabízí se zachování stávající koalice s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD, ale také nová koalice s hnutím ANO, které skončilo druhé.

„Čekáme, až bude sečteno sto procent a budou jasné mandáty. Chtěla bych začít s povolebními rozhovory zítra,“ předeslala Vaňková v sobotu večer. Je si vědoma, že získání nejvyššího počtu hlasů nemusí znamenat vítězství celkové. „I ta opozice má silný hlas, má zastoupení v komisích a výborech,“ poznamenala.

Kandidátka KDU-ČSL a Starostů skončila třetí

Volební výsledek 17 procent považuje Petr Hladík, lídr kandidátky KDU-ČSL a Starostové a nezávislí, která skončila jako třetí, za velmi dobrý. Jednání o koalici ve městě Brně by podle něj měla započít vítězná strana. „Matematických možností, jak postavit vedení města Brna, je mnoho, my už jsme svoji preferenci řekli,“ zdůraznil.

„Pokud zůstaneme v opozici, jsme na to připraveni a byli bychom velmi silnou opozicí, ale doufáme, že budeme moci uplatnit náš program v budoucím vedení města,“ řekl. Lídr ANO René Černý připustil, že debaty o novém složení vedení města už začaly. „Bavíme se dlouho, bavíme se se všemi subjekty, kteří kandidují,“ popsal.

Jisté je, že noví zastupitelé Brna budou muset rozhodovat mimo jiné o územním plánu. Ten se za poslední čtyři roky schválit nepodařilo. Prioritou Vaňkové také je zabezpečení energetické soběstačnosti města. „Mým hlavním projektem, který bych ráda podporovala, je dovedení horkovodu z Dukovan do Brna a to je samozřejmě projekt na víc než jedno volební období,“ podotkla.

V Brně ve volbách v roce 2018 zvítězilo hnutí ANO s 18 mandáty, druhá ODS s podporou Svobodných měla 14 mandátů, následovala KDU-ČSL s osmi křesly v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Šest jich získali Piráti, pět ČSSD a čtyři SPD. Volební účast byla 42,65 procenta.

Okamžitě po volbách hnutí ANO sice oznámilo vznik koalice, ale nakonec skončilo v opozici spolu s SPD. Koalici totiž vytvořila ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Primátorkou se stala Vaňková.