Uzavírka dálnice D3 skončila, přes noc zanikl nadjezd. Zúžení do jednoho pruhu zůstane do září

Se zpožděním přes hodinu skončila uzavírka dálnice D3 u Tábora. Kolem čtvrt na jedenáct v neděli dopoledne se podařilo zprovoznit směr na České Budějovice, o čtvrt hodiny dříve skončila uzavírka ve směru na Prahu. V noci zanikl nadjezd na 77. kilometru, v příštích měsících ale bude vznikat jeho náhrada. Proto zůstane až do září uzavřen v každém směru jeden jízdní pruh.

Dálnice D3 byla od sobotního večera uzavřena kvůli akci Jihočeského kraje, který nechal zbourat most na silnici II/137 směrem do Mladé Vožice, který vedl nad dálnicí. Místo něj má vzniknout nový nadjezd.

Uzavírka začala v sobotu v sedm hodin večer, naplánována byla do nedělních devíti dopoledne, čas otevření se ale nepodařilo dodržet. Směr na Prahu se podařilo otevřít kolem desáté, směr na České Budějovice asi o čtvrt hodiny později. Až tehdy tedy přestali řidiči zajíždět do Tábora, kudy vedla objízdná trasa.

I po otevření úseku, kde nad dálnicí již nestojí most, musí ale řidiči počítat s omezením. Až do září bude D3 na 77. kilometru zúžena v každém směru do jednoho jízdního pruhu.

Dálnice D3 je důležitou spojnicí nejenom pro cesty z Prahy a středních Čech do Tábora, Českých Budějovic nebo Českého Krumlova, ale také pro prázdninové cesty do zahraničí. Vede tudy jedna z frekventovaných tras do Chorvatska, ale i do Itálie a do národních parků v rakouských Alpách. Omezení u Tábora ale nebude letos na začátku prázdnin jediné.

Do druhé poloviny července bude omezen provoz i na severním konci dálnice mezi Meznem a Chotovinami, tedy mezi 62. a 70. kilometrem. Silničáři tam opravují dálnici a jezdí se obousměrně v jednom jízdním pásu. Řidiči musí zpomalit také u Chotýčan, kde silničáři budují odpočívadla. Práce jsou naplánovány až do září.