„Úklid“ na obraně pokračuje. Na ministerstvu skončil Metnarův známý

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem spravuje českou vojenskou infrastrukturu v celkové hodnotě 62,7 miliardy korun. Jak nyní zjistili Reportéři ČT, ministerstvo obrany odvolalo jejího ředitele, který agenturu vedl od roku 2020 a je známým bývalého ministra Lubomíra Metnara (za ANO).

Informaci o tom, že ředitel Milan Polleč musel odejít, potvrdila Natálie Forsterová, mluvčí ministerstva obrany. „Byl z funkce odvolán,“ napsala v odpovědi. „Tak se rozhodla paní ministryně,“ řekl k tomu sám Milan Polleč.

Agentura má na starosti údržbu a provoz nemovitostí ministerstva obrany a české armády. Agentura hospodaření s nemovitým majetkem (AHNM) v roce 2021 proinvestovala 2,7 miliardy korun, jak vyplývá z její ročenky.

Otázky kolem výběru Polleče

Faktem je, že jmenování Milana Polleče, který se stal šéfem AHNM v lednu 2020 poté, co v tendru porazil dalších sedm zájemců, vzbudilo řadu otázek. Polleč je totiž známým Lubomíra Metnara, jenž tehdy vedl ministerstvo obrany. Potkali se na ostravském ředitelství Policie ČR, kde oba pracovali mnoho let.

„Pokud by se někde objevila formulace, že (Metnar) zařídil místo pro svého známého, bude to lež,“ reagovalo tehdy ministerstvo obrany na dotaz týdeníku Euro, jestli měl Polleč nějakou protekci. Sám Metnar nyní na dotazy týkající se angažmá Milana Polleče neodpověděl.

Jak zjistili Reportéři ČT, Milan Polleč zamířil z ministerstva obrany k Arcibiskupství pražskému, kde se bude jako projektový manažer firmy XPlace Services starat o nemovitosti. Dle slov generálního vikáře Jana Balíka zaměstnali Polleče díky jeho odbornosti.

Personální změny v resortu

Novým ředitelem AHNM na ministerstvu obrany je od 1. listopadu 2022 Michael Šrámek. Jak vyplývá z jeho životopisu, od roku 2014 byl zaměstnancem žižkovské radnice v Praze a její akciovky. „Michael Šrámek rezignoval na funkci vedoucího odboru technické správy majetku a investic a zároveň ukončil hlavní pracovní poměr, a to ke dni 31. října 2022,“ popisuje Rudolf Zahradník, tajemník žižkovské radnice.

„Do výběrového řízení se přihlásilo osm osob, Michael Šrámek v rámci výběrového řízení obdržel nejvíce bodů ze všech zájemců a prokázal znalosti a dlouholetou praxi v oboru nemovité infrastruktury,“ vysvětluje Natálie Forsterová z ministerstva obrany. Jedním z požadavků byla například pětiletá manažerská zkušenost.

Výměna v čele Agentury hospodaření s nemovitým majetkem je několikátou letošní personální změnou v nejvyšší patrech resortu. Z lidí spojených s érou hnutí ANO v čele obrany už skončili například náměstek ministra Lukáš Klučka, náčelník generálního štábu Aleš Opata či Miroslav Murček, náčelník Vojenské policie. Na konci roku svlékne uniformu také Lenka Šmerdová, která se v době ministrování Martina Stropnického (ANO) stala první generálkou v historii Armády ČR, a Petr Mikulenka. Ten do 31. října 2022 velel vzdušným silám.