Tragédie na školním výletě: Při požáru chaty v Českém ráji zemřeli dva lidé

Drhleny – V rekreačním středisku Drhleny v Českém ráji zemřeli při požáru chaty dva lidé. Další tři zraněné odvezli záchranáři do mladoboleslavské nemocnice. Požár velké rekreační chaty, kde byli studenti na školním výletě, vypukl kolem třetí hodiny ranní a evakuovat se kvůli němu muselo několik desítek lidí.

U Drhlenského rybníka na Mladoboleslavsku hořela rekreační chata. Požár způsobil podle hasičů škodu zhruba osm milionů korun. Příčinu vzniku ohně nyní vyšetřují.

Podle starosty obce Kněžmost Adama Pospíšila v chatě byli studenti ze střední školy v Železném Brodě. „Jednou obětí je student, který nepatřil k tomu školnímu výletu, ale který tam přijel dodatečně. Druhá oběť je z doprovodného pedagogického dozoru,“ uvedl s odvoláním na prvotní informace mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík. Do nemocnice pak museli záchranáři odvézt dívku, která se nadýchala kouře, a dva muže s popáleninami. Mezi evakuovanými byli převážně mladiství. Přesunuli se do Kněžmostu, kde se podrobili výslechu. Postupně si pro ně přijížděli rodiče.

Záchranáři nejdříve nemohli požár vůbec najít, chata totiž stojí uprostřed lesa v takzvaném Zlatém údolí a cesta k ní je složitá. První hasiči přijeli na místo asi po půlhodině. Velitel zásahu okamžitě žádal o posily. Dorazilo asi 20 cisteren. Hořelo na ploše několika desítek metrů čtverečních a chata je úplně zničená. 

Liberecký hejtman Martin Půta spolu s vedením kraje vyjádřil soustrast rodinám a všem postiženým. „Liberecký kraj jako zřizovatel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě je připraven podat v této těžké situaci pomocnou ruku škole, žákům, učitelům i jejich rodinám a blízkým. Současně na budově Krajského úřadu Libereckého kraje vlaje černá vlajka,“ uvedla Markéta Dědková z hejtmanství.

Meteorologové varovali před požáry

ČHMÚ už ve čtvrtek vydal varování před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů kvůli současnému horkému a suchému počasí. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.