Těžce nemocnému chlapci se splnil dlouholetý sen

Praha – Osmnáctiletý chlapec Jiří Mára z Přerova trpí nevyléčitelnou nemocí, ale i přesto si splnil svůj sen a cestuje po světě. Spolu s rodiči projel Nový Zéland, jihoamerickou džungli a naposledy Japonsko. O svých cestách píšou knihy a točí dokumenty. Po narození se mladík vyvíjel stejně jako ostatní děti, brzy se ale ukázalo, že něco není v pořádku. Lékaři mu diagnostikovali progresivní svalovou dystrofii, na kterou neexistuje vhodná léčba. V deseti letech už byl Jirka upoután k vozíku. Nedávno však podstoupil náročnou operaci, při které mu lékaři zpevnili záda, aby mohl vyrazit na další výpravu.

Jirka vždycky snil o tom, jak bude poznávat exotické kraje, a tak i přes svoji těžkou nemoc projel s rodiči Nový Zéland, Karibik, Galapágy i ekvádorskou džungli. Zážitky zachytili v knížkách i dokumentech. Díky velkému zájmu o ně a pomoci přátel mohla celá rodina nedávno vyjet i do Japonska. „Nejvíc se mi líbilo v Beppu, kde je obrovská geotermální aktivita,“ řekl Jirka.  

Letos se rodina chystá do Grónska a na Island

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Po návratu čekala Jirku sedmihodinová operace zad. Tým lékařů z Brna mu šrouby a kostními štěpy zpevnil bortící se páteř. Dle slov primáře ortopedické kliniky FN Brno Martina Repka trvá minimálně rok, než se vytvoří zpevnění zad. Jirka je rád, že má složitý zásah za sebou a těší se na další plánovaná dobrodružství. V seznamu kontinentů, které už Jirka a jeho rodina procestovali, zatím chybí Afrika, ta je ale ve výhledu pravděpodobně na příští rok. Letos plánují jen kratší cestu na Island a do Grónska.