Testy ve čtvrtek odhalily skoro deset tisíc případů covidu. Lidí ve vážném stavu v nemocnicích je nejméně od října

Testy ve čtvrtek v Česku potvrdily 8081 nových případů koronaviru, opět o pětinu méně než před týdnem. Dalších 1562 případů je opakovaná nákaza, o týden dřív to bylo 1841. Počet lidí hospitalizovaných s covidem se snížil mezitýdenně o víc než čtvrtinu na 2419, pacientů ve vážném stavu je nejméně od konce loňského října. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Epidemie v Česku slábne od počátku února. Podobně jako odhalených případů ale v mezitýdenním srovnání ubývá také testů. Ve čtvrtek zdravotníci provedli zhruba 34 900 antigenních a PCR testů, o týden dřív jich bylo víc než padesát tisíc.

Na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 531 nových případů nákazy, takzvané incidenční číslo je nejnižší od poloviny ledna. Před týdnem mělo hodnotu 702, ve středu to bylo 549. Nejvyšší incidence zůstává v Plzeňském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 681 nových případů, nejnižší je na hodnotě 384 v Karlovarském kraji.

Ubývá lidí ve vážném stavu, zájem o očkování klesá

Snižuje se také zátěž nemocnic. Čtvrteční počet hospitalizovaných je nejnižší od konce ledna, v nemocnicích je s covidem 2419 lidí. Ve vážném stavu je 176 pacientů, nejméně od loňského 25. října. Za víc než dva roky epidemie v Česku testy prokázaly víc než 3,6 milionu případů nákazy, zemřelo s ní 38 837 lidí. Během února v Česku denně s covidem zemřelo v průměru 50 lidí, v březnu zatím 29.

Se zpomalováním epidemie klesá zájem o očkování. Ve čtvrtek si vakcínu vyžádalo 4656 lidí, před týdnem zdravotníci očkovali téměř 8100 osob. Lidé nadále chtějí hlavně posilující dávky, o které mohou požádat zájemci s dokončeným očkováním. Vakcinaci má v Česku hotovou téměř 6,85 milionu lidí, z toho posilující dávku dostaly víc než čtyři miliony.