Studenti několika vysokých škol stávkují za klima, upozorňují i na postoj vlády

Studentští aktivisté zahájili ve středu na pražském Klárově třídenní stávku za klima. Vysokoškoláci protestují na univerzitách celkem v pěti městech kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Upozornit chtějí třeba na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Během zahájení představili své požadavky zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku organizuje. Po úvodních proslovech se studenti rozešli na jednotlivé fakulty, kde stávka probíhá.

„Datum 17. listopadu pro nás ale není jen symbolické, snažíme se aktivně navazovat na to, za co bojovali i naši předchůdci v roce 1989. Stavíme se i za jejich nenaplněné požadavky na zlepšení stavu životního prostředí či sociálních podmínek, protože vzpomínat nestačí,“ prohlásila Mariana Müllerová z Univerzit za klima.

Stávkující studenti měli transparenty s nápisy jako „Ne sliby – chceme plán, vládo, skoncuj s uhlím“ nebo „Máme holé lesy“. Na závěr shromáždění provolávali heslo „Uhlí patří pod zem“. Tuzemská vláda podle nich nebere klimatickou krizi dostatečně vážně, studentští aktivisté ji přitom považují za největší hrozbu současnosti.

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP. Podle nich jde o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

Stávky se účastní 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové i Pardubicích. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy (UK), mezi nimi například Filozofická (FF), Humanitních studií (FHS), Přírodovědecká, Právnická nebo Matematicko-fyzikální (MFF). Zapojuje se i České vysoké učení technické v Praze a umělecké vysoké školy. Studenti budou na některých fakultách i přespávat –⁠ v úterý na MFF, FF a FHS UK, ve čtvrtek na FF UK.

Interaktivní protest

Na jednotlivých fakultách se v rámci stávky konají přednášky, workshopy a debaty. Na FHS si zájemci mohou vyzkoušet v zážitkovém workshopu, jaké to je být na ekologickém protestu v uhelném dole. V kampusu Českého vysokého učení technického se konal happening za udržitelné menzy. Do programu na fakultách se zapojují desítky studentů, na FHS jich je podle organizátorů zhruba sto. Večer jsou na některých fakultách naplánované i koncerty.

Stávkující studenti chtějí také apelovat na širší veřejnost, aby se zapojila do úsilí o společenskou změnu. Stávka není podle pořadatelů namířená proti univerzitám, jejichž prostory studenti využívají.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future, jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022.