Stan proti melanomu začal letošní cestu za rozpoznáním nádorů na kůži. Stále jich přibývá, varují lékaři

Na Václavském náměstí v Praze vyšetřují lékaři v pondělí a úterý mateřská znaménka, aby zjistili, zda někomu nehrozí rakovina kůže. Ačkoli je Stan proti melanomu tradiční akcí, umírají kvůli zhoubným kožním nádorům stovky lidí ročně. Častější jsou podle odborníků u lidí se světlou kůží a také se světlými vlasy.

Zhoubných kožních nádorů diagnostikují lékaři v Česku každý rok asi tři a půl tisíce a na čtyři stovky lidí za rok nemoci podlehnou. S melanomem se léčí nebo je po něm doživotně pravidelně sledováno čtyřicet tisíc lidí. 

Podle dermatoložky Moniky Arenbergerové nádorů na kůži postupně přibývá. „Patří k těm nejčastějším onkologickým onemocněním v České republice, ale trend je celosvětový,“ uvedla.

Lékaři dávají přibývající počet kožních nádorů do souvislosti s častější dovolenou u moře, kde se lidé rádi opalují. Podílí se na tom i snížení ozónové vrstvy, takže sluneční záření je agresivnější. Prevencí je zejména užívání opalovacích krémů s UV filtrem.

Za důležitou pro snížení výskytu melanomu považují lékaři ochranu dětí a dospívajících, kteří v průzkumech uvádějí, že se proti slunci nechrání. Podle zahraničních studií jedno spálení kůže až do puchýřů zvyšuje riziko kožní rakoviny v dospělosti na dvojnásobek. „Pokud by pokračoval stávající trend, její počet vzroste do roku 2040 o 85 procent,“ dodala Arenbergerová.

Stan vyroste v Brně i Ostravě

Melanomem podle ní nejčastěji onemocní mladé ženy nebo muži nad 55 let. Častější jsou tyto nádory u lidí se světlou kůží, často mají blond nebo zrzavé vlasy a ve větším riziku jsou také lidé, kteří mají větší množství pigmentových znamének. Muži podle ní mají melanom nejčastěji na trupu, ženy na nohou.

Stan proti melanomu na Václavském náměstí se otevřel v pondělí v 10 hodin dopoledne, první zájemci o kontrolu mateřských znamének k němu ale přišli dlouho předem. Kvůli deštivému počasí byla ranní fronta kratší než v předchozích letech.

V Praze budou lékaři ve stanu kontrolovat znaménka ještě v úterý. Později se přesunou do jiných měst, 22. května bude možné nechat se vyšetřit v Brně, další den 23. května v Ostravě.

Lékaři se budou zaměřovat kromě klasického vyšetřování znamének kvůli odhalení melanomu také právě na červené skvrny, které mohou být aktinickými keratózami. Každý rok lékaři několik znamének, která je potřeba dál řešit, odhalí při této preventivní akci.