Stále více Čechů využívá služeb zvířecích krematorií, za rok jim přibylo práce až o čtvrtinu

Tisíce lidí v Česku využívají služeb zvířecích krematorií a zájem se zvedá. Ředitelé krematorií hovoří o růstu o 15 až 25 procent oproti minulému roku. Podle nich majitelé své domácí mazlíčky čím dál více berou jako součást rodiny a chtějí pro ně i důstojné rozloučení.

„Naše zkušenost se odehrála minulý rok v dubnu, kdy jsme s přítelem nečekaně přišli o naši čtyřletou zdravou fenku briarda. Resuscitace nebyla úspěšná, bohužel i deset minut je někdy příliš. V krematoriu nás ochotně přijali, byť jsme přijeli pár minut po skončení jejich pracovní doby,“ říká Martina Meyerová – veterinární lékařka, která nechala zpopelnit svou fenu po náhlé smrti.

Jednoznačně odmítla, že by mělo zvíře jít do kafilerie. „Nepřipadalo v úvahu, byl to náš člen rodiny,“ vysvětluje.

Ze stejného důvodu se rozhodla obrátit se na zvířecí krematorium i Marie Zýmová z Prahy. „Zpopelnit jsem nechala pejsky i kočky. Pro kremaci jsem se rozhodla, protože nemám zahradu, kam bych je mohla pohřbít, a protože jsem je nechtěla dát do kafilerie. Byli to členové rodiny, kteří se mnou prožili většinu mého života,“ říká.

Zpopelnění domácího zvířete v krematoriu je alternativou ke kafileriím či uložení na pozemku. Zájem o kremaci v posledních letech stoupá. „Meziročně se u nás zvedl zájem zhruba o 25 procent,“ uvádí ředitel Krematoria zvířat Brno Adam Voňavka.

Podobný růst potvrzuje i ředitel Krematoria zvířat Česká lípa Lukáš Illek. „Každoročně evidujeme nárůst zhruba o 20 až 25 procent, za rok máme přes tisíc zákazníků,“ popisuje.

Jde o člena rodiny

Podle ředitelů krematorií stoupá počet zpopelnění hlavně kvůli většímu povědomí veřejnosti a kvůli tomu, že majitelé zvíře berou čím dál tím víc jako součást rodiny. „Víc se mluví o tom, co to znamená důstojné rozloučení se zvířecím přítelem,“ uvádí ředitelka Krematoria Pet Heaven Zdenka Šlárová. U ní se zvedl od minulého roku zájem o patnáct procent, zpopelní okolo tisíce zvířat ročně. „Je to také o tom, že se zvyšuje kult zvířete, pro lidi už se jedná spíš o člena rodiny než jen o zvíře,“ komentuje nárůst Šlárová.

Kremace zvířete není levná, jejich majitelé mohou zaplatit i tisíce korun. Cena se odvíjí od váhy zpopelňovaného zvířete. Například kremace zvířete nad 80 kilogramů v Krematoriu zvířat Praha stojí až 11 990 korun. Krematoria nabízejí také doprovodné služby, jako je například obřad, sledování průběhu kremace, otisky tlapek nebo zdobené urny.

Kromě kafilerií a kremace lze zemřelé zvíře pohřbít i na vlastním pozemku nebo na hřbitově pro zvířata. Podle nové veterinární vyhlášky z července tohoto roku mohou majitelé uložit psa nebo kočku na vlastním pozemku, pokud je místo vhodné z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 centimetrů.