Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.

Senát celé univerzity s návrhem na Ševčíkovo odvolání souhlasil už v červnu. Rektor teď s dalším postupem vyčká na písemné stanovisko. „Jsem přesvědčen, že postup akademického senátu národohospodářské fakulty reflektuje zákony této republiky,“ uvedl Ševčík.

„Měl jsem příslib, že dostanu vyjádření od akademického senátu. A dostal jsem vyjádření, že vyjádření nedostanu. Takže to je všechno, co k tomu dneska můžu říci,“ neskrýval v úterý zklamání Dvořák.

Ševčík se na úterním jednání obhajoval a případ prezentoval jako osobní spor rektora s ním, Dvořáka oslovoval před členy senátu a médii Peťulo. Uváděl, že se ho zastali „všichni žijící bývalí prezidenti“ a navrhoval rektorovi, aby se dohodli, protože VŠE podle něj nepoškozuje jeho vystupování na veřejnosti, ale že jí ostudu udělá jeho odvolání.

„Připomínám, že se musím bránit, když mě odvoláš, budu se bránit soudně,“ upozornil. „Celou záležitost považuji za politickou motivovanou a diskriminační,“ doplnil Ševčík.

Rektor řekl, že o osobní spor s Ševčíkem nejde, že s návrhem na jeho odvolání souhlasila většina Akademického senátu VŠE. Jako jednu z nepřijatelných věcí, která by podle Dvořáka neměla zaznít z úst děkana, je to, když eurokomisařku Věru Jourovou označil za Joudovou, což Ševčík znovu zlehčoval jako vtip, stejně jako označení premiéra Petra Fialy (ODS) coby hňupa. Podle rektora to není svobodně vyjádřený názor, jak tvrdí Ševčík, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Rektor již dříve žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňoval také jeho účastí na protivládní demonstraci letos 11. března na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.