Ševčík zůstává děkanem, fakultní senát se ho zastal. Rektor ho chce odvolat jinak

UDÁLOSTI: Miroslav Ševčík zatím zůstává děkanem (zdroj: ČT24)

Miroslav Ševčík zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Znovu se ho zastal fakultní akademický senát, který tedy oslyšel výzvu rektora VŠE Petra Dvořáka k jeho odvolání. Dvořák však trvá na tom, že když Ševčíka neodvolala samospráva jeho fakulty, pokusí se ho odstranit z funkce sám. To může učinit, pokud mu to odsouhlasí celouniverzitní senát.

O tom, že by měl Miroslav Ševčík skončit ve funkci děkana Národohospodářské fakulty, začal rektor VŠE Petr Dvořák hovořit po Ševčíkově účasti na březnové protivládní demonstraci. Videozáznamy z místa ukázaly, že byl děkan u střetu demonstrantů s policií, když se pokusili proniknout do budovy Národního muzea.

Dvořák zdůraznil, že výzva k jednání o děkanově odvolání není reakcí pouze na protivládní demonstraci 11. března, ale na jeho dlouhodobé veřejné vystupování. To je podle Dvořáka nevhodné a poškozuje dobré jméno školy.

„Z mé strany nejde o žádné omezování akademických svobod či práva na názor. Nikdy jsem mu nezakazoval, aby své názory na akademické půdě předkládal, přestože mi přijdou kontroverzní. (…) Jako rektor se ale proti tomu, aby bylo poškozováno dobré jméno školy, musím vymezit,“ řekl.

Ševčík nicméně děkanem zůstává. Senátorům řekl, že pro své odvolání nevidí důvody. Zopakoval své dřívější tvrzení, že u střetu před Národním muzeem se ocitl pouze proto, že pomáhal zraněnému. „Ničeho jsem se nedopustil, nikam jsem se nedobýval, žádnou vlajku jsem nestrhával,“ uvedl. Že by poškozoval dobré jméno VŠE, odmítl.

Řekl také, že považuje své působení v čele fakulty – kam se po čtyřleté pauze vrátil loni v červenci – za úspěšné. Míní, že ve funkci manažersky neselhal, rektora Dvořáka obvinil, že „považuje za manažerské selhání to, že někde řeknu pravdu“. Dodal, že sám neodstoupí.

Senát své fakulty děkan přesvědčil, hlasování skončilo poměrem šesti hlasů pro Ševčíkovo setrvání ku dvěma pro odvolání. Zastal se ho například člen senátu Jan Vondráček, podle nějž má být Ševčík „odvoláván kvůli pomoci zraněnému“. Vedení školy podle něj zvolilo vůči děkanovi „cestu perzekuce za jiný názor“. Podle Vondráčka není možné odvolat děkana, aniž by se současně neporušila svoboda slova a shromažďování.

Členka senátu Petra Hrabová dala potom najevo, že doufala v jiný výsledek. „Čekala jsem, že kolegové svůj názor přehodnotí vzhledem k tomu, co se poslední tři týdny na škole dělo,“ uvedla. 

Dvořák potvrdil, že chce Ševčíka odvolat sám, když neuspěl u fakultní samosprávy. „Budu postupovat, jak jsem dříve vyhlásil. Podniknu kroky, které povedou k tomu, že (…) odvolám docenta Ševčíka z funkce děkana,“ avizoval. K odvolání děkana potřebuje souhlas akademického senátu celé VŠE. Pracovnice PR oddělení školy Kateřina Pelouchová uvedla, že celouniverzitní akademický senát by to mohl řešit na svém jednání v pondělí 24. dubna.

Za setrvání Miroslava Ševčíka ve funkci děkana se přimlouvali u vedení VŠE někteří politici. V otevřeném dopise nazvaném „Nechte učit Ševčíka“, který byl adresován rektorovi, se jej zastali například poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza nebo bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka, který je nyní členem Trikolory – s níž spolupracuje i Ševčík a předloni za ni kandidoval do sněmovny.