Spor o ministerstvo zahraničí se vyjasní do září, očekává Poche

Události, komentáře: Spor o post ministra zahraničí (zdroj: ČT24)

Miroslav Poche (ČSSD) očekává, že v průběhu srpna či září – po skončení vládních a parlamentních prázdnin – bude jasné, kdo v příštích letech povede ministerstvo zahraničních věcí. Sociální demokracie nominovala jeho samotného, ale nakonec prezident Pocheho nejmenoval. „Zamini“ dočasně vede ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle Pocheho se mu zatím daří najít čas na oba úřady. Poche byl hostem pořadu Události, komentáře.

Jan Hamáček přichází podle Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničí „téměř každý den“. Může to být známka toho, že se Hamáček o svůj druhý ministerský úřad zajímá, ale také toho, že je skutečně až na druhém místě – v ministerské kanceláři není nepřetržitě.

Miroslav Poche přitom odmítl, že by úřad vedl místo svého stranického šéfa. Má se stát politickým tajemníkem ministerstva a o náplni práce má jasnou představu. „Pomáhám Janu Hamáčkovi koordinovat, podávám mu analýzy, připravuji pro něj podkladové materiály,“ shrnul.

Předseda ČSSD dostal do správy ministerstvo zahraničí současně s ministerstvem vnitra. A zatímco ministrem vnitra chce zůstat, ministrem zahraničí by se měl stát někdo jiný.

Miroslav Poche očekává, že se situace vyřeší záhy po parlamentních prázdninách, patrně tedy do září. „Teď budou parlamentní a vládní prázdniny do půlky srpna, pak by se měla během týdnů situace vyřešit,“ míní.

Proti nominaci Miroslava Pocheho na funkci ministra zahraničí byl prezident Miloš Zeman, jeho postoj podtrhlo i stanovisku komunistické strany, kterou žádá menšinová vláda ANO a ČSSD o podporu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip původně zdůvodňoval stanovisko své strany domnělým hlasováním Miroslava Pocheho v Evropském parlamentu o sankcích vůči Česku kvůli neplnění kvót na přijímání žadatelů o azyl. I když vyšlo najevo, že Poche byl proti nim, výhrady mají komunisté stále.

„My jsme postupovali v tom smyslu, co jsme slyšeli z pražské politiky,“ řekl v Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Odkázal tak na někdejší Pocheho komunální působení. O funkce v pražské ČSSD přišel nynější europoslanec kvůli neopatrnému vyjádření o sponzorování své strany v roce 2010.

Komunisté mají i další výhrady. „Pokud má vláda fungovat, jak má, musí mít určitý vnitřní soulad. Na této osobě soulad není,“ doplnil Kováčik.

Opoziční Piráti se naopak podle předsedy strany Ivana Bartoše domnívají, že prezident Miloš Zeman bez ohledu na jeho komunální minulost Pocheho ministrem zahraničí jmenovat měl. Pirátská strana přitom výhrady vůči Pochemu sdílí.