Poche na pražské kandidátce ČSSD zůstane, rozhodl Hulinský

Praha – Šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulinský oznámil, že o jednom z lídrů strany v komunálních volbách v Praze Miroslavu Pochem rozhodnou pražští sociální demokraté až po volbách. Sám Poche z kandidátky neodstoupí. Vedení ČSSD chce, aby Poche odstoupil z kandidátky za to, že loni dal straně peníze prostřednictvím několika členů, kteří poměrně vysoký dar vykázali jako členské příspěvky. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale právo rozhodnout nechává na pražské organizaci, která nese odpovědnost za volební výsledek.

Vedení ČSSD pokládá Pocheho výroky související s poskytnutím peněz za nešťastné a v mnoha ohledech nepřijatelné, řekl dnes novinářům Sobotka. Možností je podle něho i to, že by Poche rezignoval na mandát pražského zastupitele až po volbách, které budou příští týden. „Jde o vyvození odpovědnosti za chybu. Čas není důležitý,“ uvedl Sobotka. Poukázal na to, že volební matematika v obecních volbách je jiná než v případě sněmovních a krajských voleb.

Na odchod Pocheho z kandidátky by podle Sobotky doplatili ztrátou hlasů ostatní kandidáti ČSSD, dodal úřadující šéf sociální demokracie. Stejně argumentuje i Hulinský, sociální demokraté by prý v obvodu, kde je Poche na kandidátce, přišli o 11 procent hlasů. Na kandidátkách už nelze lidi nahrazovat, jen škrtat. Voliči, kteří by zakřížkovali ČSSD, by této straně dali osm hlasů místo devíti.

Pražská ČSSD už dala sporné peníze na charitu a provádí kontrolu hospodaření. „O dalších věcech budeme jednat až po volbách,“ rozhodl Hulinský. Poche už rezignoval na stranické funkce. Byl místopředsedou pražské ČSSD. Je také městským zastupitelem a placeným předsedou výboru pro infrastrukturu. Odchod Pocheho z kandidátky žádá i kandidát ČSSD na primátora Jiří Dienstbier mladší.

Petr Hulinský
Zdroj: ČT24