Spor Kalouska s Babišem by měl řešit mandátový a imunitní výbor, rozhodl soud

Výroky předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) o předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi by měl řešit mandátový a imunitní výbor, nikoli soud. Jak vyplývá z justiční databáze, rozhodl o tom Okresní soud Praha-západ.

Babiš během červencového jednání sněmovny prohlásil, že Kalousek „zabil lidi přes padáky“ a „rozkrádal ministerstvo obrany“. Kalouskův obhájce Stanislav Balík ČT potvrdil, že podají odvolání. S tím, že by se případem měl zabývat výbor sněmovny, nesouhlasí. Věc podle nich patří k soudu.

„V usnesení stojí, že se řízení zastavuje. Po právní moci tohoto usnesení bude věc postoupena mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny. Soud tak dospěl k závěru, že není dána jeho pravomoc a zároveň je to věc pro mandátový a imunitní výbor,“ informoval ČT Kalouskův advokát Stanislav Balík.

„Usnesení je prvoinstanční, čili je proti němu možné podat odvolání. To odvolání bude podáno, protože věc je občanskoprávní a týká se ochrany osobnosti. Nemůže tak být postoupena výboru, který vede disciplinární řízení s poslanci,“ uzavřel Balík.

„K nám to nedorazilo. Pokud vím, tak ta kauza byla občanskoprávní a to výbor neřeší,“ řekl ČT předseda mandátového a imunitníhho výboru Stanislav Grospič (KSČM). Dodal, že soud ani nemůže nařizovat sněmovnímu výboru, co má řešit, může dát jen doporučení.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 podal žalobu na premiéra kvůli výrokům, které Babiš pronesl během schůze sněmovny, na níž se mělo hlasovat o důvěře menšinové vládě v první polovině července. Babiš prohlásil mimo jiné, že Kalousek „zabil lidi přes padáky“ nebo že „rozkrádal ministerstvo obrany“.

Právě za tato vyjádření chce Kalousek po předsedovi vlády omluvu. Během jednání ale padla i spojení jako „ožrala Kalousek“ nebo „zloděj zlodějský“. Ta však předmětem sporu nejsou. Babiš už dříve několikrát uvedl, že Kalouskovi, kterého považuje za symbol korupce, se omlouvat nebude.