Spor Babiše s Piráty kvůli výroku o migrantech bude řešit Nejvyšší soud. Expremiér podal dovolání

Předloňský výrok předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že Piráti chtějí nastěhovat lidem do domácnosti migranty, bude řešit Nejvyšší soud. Bývalý premiér podal dovolání proti verdiktu odvolacího soudu, který mu nařídil příspěvek s výrokem smazat z twitterového účtu. České televizi to potvrdila Hana Černá z Krajského soudu v Praze, který žalobě Pirátů původně nevyhověl.

Spor vznikl v roce 2021 před sněmovními volbami kvůli debatě nad sdílenou ekonomikou. Babiš se ve sněmovně ohradil proti Pirátům se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi“. V knize svých vizí přitom před několika lety psal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty. Rozdíl pak vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení.

„Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal v twitterovém příspěvku.

Soud nařídil Babišovi příspěvek smazat

Piráti následně na Babiše podali žalobu, které však Krajský soud v Praze loni v létě nevyhověl. Podle něj nebyl výrok vulgární a politik ho pronesl v době předvolební kampaně. Pražský vrchní soud však verdikt letos v březnu změnil a nařídil Babišovi příspěvek smazat. Soudce uvedl, že i když část týkající se mapování a zdaňování bytů má reálný základ, tvrzení o nastěhování migrantů mohlo Piráty poškodit. 

Piráti původně také žádali, aby se Babiš za výrok omluvil, v této části ale bylo řízení už dříve zastaveno. Změnila se totiž judikatura, podle které není možné požadovat omluvu pro právnické osoby. Babišův právní zástupce u soudu uvedl, že šlo o nadsázku a cílem bylo poukázat na rozdílné postoje politických stran.

Babiš čelil žalobám i kvůli dalším výrokům. Za slova o tom, že demonstranti byli za účast proti němu zaplaceni, se musel omluvit své kritičce Janě Filipové. Letos v dubnu pak zaslal omluvu senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a že připravil Česko o 800 milionů korun.