Soudy zrychlily, ty krajské však řeší spory mnohem déle než okresní

Události: Soudy zrychlily (zdroj: ČT24)

Trestní řízení u soudů loni v průměru trvala 183 dní, o tři týdny méně než předloni. O dva dny na 269 dní se zkrátila i průměrná délka občanskoprávních řízení, oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připustil však, že ačkoli jsou soudy obecně rychlejší, jsou velké rozdíly v rychlosti jejich práce v různých regionech. Podstatně pomaleji také pracují krajské soudy oproti okresním.

Jestliže celkový průměr délky občanskoprávního řízení se loni snížil na 269 dní, krajským soudům trvalo vyřízení sporu, kterým se zabývaly jako první instance, průměrně 978 dní. Trestní řízení trvalo krajským soudům 517 a správní řízení 439 dní. Ve všech případech to ovšem bylo zlepšení oproti předminulému roku, občanskoprávní spory se předloni dařilo uzavřít až po 1305 dnech.

Podle statistiky ministerstva spravedlnosti se ale liší rychlost soudů nejen podle jejich úrovně, ale i podle regionů. Nejrychlejší instituce většinou spadají pod českobudějovický a středočeský krajský soud, nejpomalejší pod krajské soudy v Ústí nad Labem a Brně a pod pražský městský soud. Podle ministerstva to ale nelze považovat za důkaz neefektivnosti daných soudů, ale důsledek velkého množství případů z minulých let.

Ministr Blažek označil situaci v českém soudnictví za stabilní. Míní, že zejména v trestním soudnictví pomáhá častější ukládání peněžitých trestů a využívání dohody o vině a trestu. Blažkův náměstek Karel Dvořák dodal, že problemy soudům přidělává hlavně vyřizování elektronických platebních rozkazů a jsou přetíženi v opatrovnických věcech.