Soud zrušil osvobození exdetektiva Vokála v případu úniku informací z kauzy Vidkun

Městský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek nad bývalým kriminalistou Luďkem Vokálem. Je obžalovaný ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun. Obvodní soud pro Prahu 5 tak musí případ znovu projednat. Informaci zjistila ČT z justiční databáze.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí zveřejněném v justiční databázi. Podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci nemůže soud zatím bližší informace sdělit. 

Olomoucká korupční kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. Podle obžaloby měl bývalý elitní detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál vyzradit podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude v kauze zasahovat. Brzy ráno mu podle státního zástupce Michala Muravského zaslal prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde.

Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl: „Asi ne, s tím dotyčným jsi se stýkal okrajově a posledních pár let asi vůbec.“ Přes jejich manželky pak prostřednictvím aplikace podnikateli vzkázal, o koho se policie v kauze zajímá, údajně zmínil tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Vokálova manželka u soudu uvedla, že se informace dozvěděla z médií.

Vokálovi hrozí až pětiletý trest

Vokálovi hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení. Státní zástupce pro něj navrhuje podmíněný trest a zákaz činnosti. Obvodní soud pro Prahu 5 ale v lednu bývalého detektiva zprostil obžaloby. Podle soudu nebyl žalovaný skutek trestným činem. Odvolací pražský městský soud ale teď osvobozující rozsudek zrušil a nařídil obvodnímu soudu případ znovu projednat.

Podle Vokálova advokáta Radka Šmerdy se komunikace s Arifovičem týkala toho, jestli tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta zůstane ve funkci. Šlachta také v lednu u soudu vypovídal, mimo jiné řekl, že Arifoviče také zná, a to z doby, kdy pracoval jako řadový detektiv. Vokál v závěrečné řeči uvedl, že jeho stíhání mělo být prostředkem k tomu, jak Šlachtu i ÚOOZ zlikvidovat. Trestní řízení podle něj nemělo oporu v důkazech a provázely jej procesní chyby. „Tak je to i v těch dalších věcech, víc k tomu říkat nebudu,“ uvedl Vokál novinářům po vyhlášení rozhodnutí.

Někdejší kriminalista figuruje společně s Arifovičem i v dalším případu. Detektiv měl údajně v letech 2010 až 2015 poskytovat lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZu Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. V případu byla letos v březnu podána obžaloba k Městskému soudu v Praze, ten hlavní líčení v případu dosud nenařídil.

V kauze Vidkun byl letos v únoru podán návrh na obžalobu čtyř lidí. Státní zástupce o jejich obžalobě dosud nerozhodl.