Soud zastavil exekuci na Hrad v kauze výroků prezidenta o Peroutkovi

Obvodní soud pro Prahu 1 před týdnem zastavil exekuci na prezidentskou kancelář v kauze výroků prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Rozsudky, které Hradu ukládaly povinnost se omluvit, zrušil Nejvyšší soud v květnu. Obvodní soud tak musí případ znovu projednat.

Obvodní soud podle informací České televize vedle zastavení exekuce také rozhodl, že Peroutkova vnučka Terezie Kaslová ani Hrad nemají nárok na náhradu nákladů exekučního řízení. Odměnu nedostane ani soudní exekutorka. 

Podle právníka Hradu Marka Nespaly je rozhodnutí důkazem, že exekuce byla šikanózní a nehrozilo žádné nebezpečí z prodlení. Dodal, že Hrad zváží odvolání: „Musíme nejdřív zjistit, zda nám vznikly nějaké náklady.“ Advokát Kaslové František Vyskočil ČT naopak řekl, že se odvolávat nebudou. Je podle něj logické, že se náhrada nákladů exekučního řízení nepřiznala ani jedné straně.

Městský soud pro Prahu 1 v září 2016 rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí za výroky o Peroutkovi omluvit. Hrad ale místo toho podal dovolání k Nejvyššímu soudu a také návrh na odklad výkonu rozhodnutí.

Kaslová s tím nesouhlasila a podala návrh na exekuci, kterou se chtěla domoci omluvy. Soud jí vyhověl a exekutor nařídil Hradu do tří dnů zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Prezidentská kancelář nicméně uspěla u Nejvyššího soudu, jenž výkon obou pravomocných rozhodnutí odložil. 

Nejvyšší soud pak letos v květnu případ vrátil znovu na začátek. Podle NS neměla Kaslová žalovat prezidentskou kancelář, ale stát, který za výroky hlavy státu odpovídá. Za stát pak před soudy jednají ministerstva. Obvodní soud i Městský soud v Praze, které kauzu dříve řešily, to měly včas rozpoznat a rozhodnout, který resort je za jednání prezidenta odpovědný. 

Odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu si můžete přečíst zde.

Obvodní soud pro Prahu 1 tak musí nejprve zvážit, jestli případ patří pod ministerstvo spravedlnosti. Pokud ne, bude se muset s žalobou Terezie Kaslové vypořádat ministerstvo financí. Žalobu už ale bude projednávat nová soudkyně Iveta Nedozrálová. Soudkyně Kateřina Sedláková, která tento případ rozhodla v roce 2016, nyní působí u Městského soudu v Praze.

Terezie Kaslová podala žalobu v dubnu 2015. Po prezidentské kanceláři se domáhala omluvy za výroky, ktreré na adresu jejího děděčka, prvorepublikového spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, pronesl v lednu 2015 prezident.

Miloš Zeman v projevu na pražském fóru k holocaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ale ukázalo, že autorem výroku je Jan Stránský.

Článek z Přítomnosti Hrad nedokázal v archivech objevit. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se ale snažil mluvčí Jiří Ovčáček dokázat dalšími texty, které uznávaný novinář napsal.