Soud zamítl stížnosti v kauze Dozimetr, obvinění zůstávají ve vazbě

Městský soud v Praze zamítl stížnosti čtyř obviněných proti vazbě v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček a Matej Augustín tak dál zůstávají ve vazbě. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Policisté v případu stíhají více než deset lidí, které viní z ovlivňování výběrových řízení pražského dopravního podniku s cílem získat úplatky. Ve vazbě je i podnikatel Zakaría Nemrah, který svoji stížnost proti vazbě stáhl. Z ministerstva školství odejde náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl, který spolupracoval s jedním z obviněných v kauze Dozimetr. V pondělí byl také odvolán z funkce náměstek pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) Tomáš Knížek, také spojovaný s kauzou.

Ve vazbě skončilo po červnovém zásahu policistů pět lidí – bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), někdejší člen představenstva DPP Matej Augustín a podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaría Nemrah. Všichni podali proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 9 stížnost, Nemrah ji ale později vzal zpět.

Městský soud v Praze rozhodl o stížnostech na konci července, o výsledku však mohl informovat až po doručení usnesení procesním stranám. Mluvčí soudu Adam Wenig nyní České televizi potvrdil, že všechny čtyři stížnosti soud zamítl. „Stížnost zamítnuta,“ napsal ke všem čtyřem.

Kauza kolem údajného ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN) či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Obvinili více než desítku lidí. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými je Hlubuček, který po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla i k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Gazdík jakoukoli spojitost s případem odmítl.

Odvolaní náměstci

Náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl, který spolupracoval s jedním z obviněných v kauze Dozimetr, skončí na ministerstvu školství 19. srpna. Deníku N to potvrdil ministr Vladimír Balaš (STAN). Štábla pověřil bývalý ministr Petr Gazdík (STAN) i dočasným řízením Cermatu, na tomto postu ho podle Balaše prozatím nahradí ředitel odboru školské statistiky, analýz a informační strategie Václav Jelen, informoval Deník N. Na ředitele Cermatu bylo vyhlášeno výběrové řízení.

Štábl přivedl na jaře na ministerstvo jako poradce Luďka Šteffela, který je jedním z obviněných v kauze pražského dopravního podniku. Balaš už při svém nástupu do funkce na konci června naznačil, že ve spolupráci s náměstkem Štáblem asi nebude chtít pokračovat. Uvedl tehdy, že očekává, že náměstek oznámí svůj odchod sám.  

V pondělí byl také odvolán z funkce náměstka pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně Tomáš Knížek. Informace Zdravotnického deníku potvrdil ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň. Knížek je také spojován s kauzou Dozimetr kolem exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN).

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli hospodaření v Dopravním podniku Hlavního města Prahy (DPP) obvinili koncem června více než desítku lidí. Mezi obviněnými je vedle Hlubučka podnikatel Michal Redl a někteří členové vedení DPP. Ve stejný den jako v dopravním podniku zasahovala policie také v kancelářích VZP.

Od policejního zásahu čerpal náměstek neplacené volno. „Náměstek Knížek vedení VZP poskytl své vyjádření k celé věci s tím, že vůči němu nebylo vzneseno žádné obvinění. S ohledem na probíhající vyšetřování VZP považuje za vhodné vyčkat na jeho další závěry,“ uvedla na konci června mluvčí VZP Viktorie Plívová. 

Deník N uvedl, že v kauze vyšetřovaný lobbista a podnikatel v IT Pavel Dovhomilja, podnikatel Pavel Kos a s nimi náměstek ředitele VZP Knížek požadovali podle policie provize po společnostech, které VZP dodávají IT služby.