Na ministerstvu školství skončí náměstek, který přivedl poradce obviněného v kauze Dozimetr

Ministerstvo školství čeká další personální obměna v souvislosti s kauzou Dozimetr. Šéf resortu Vladimír Balaš (STAN) naznačil, že skončí náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl. Podle Balaše přivedl na úřad jako poradce Luďka Šteffela, který je nyní jedním z obviněných v kauze, jež se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku. Ministr ale chce, aby Štábl svůj odchod oznámil sám.

Kvůli známosti s jedním z obviněných v kauze Dozimetr rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN) a nový ministr Balaš nyní naznačil, že jej bude následovat i jeden z náměstků. „Myslím, že se rychle dozvíte, jak to vypadá s panem Štáblem, ale nechám to na něm. Myslím si, že bude ale potřeba získat další náměstky,“ řekl ministr před zahájením neformálního zasedání evropských ministrů pro vědu. 

O tom, že se Štáblem nejspíše nebude chtít spolupracovat, se Balaš zmínil již při svém nástupu do funkce. Příčinou je, že náměstek na jaře přivedl na ministerstvo jako poradce Luďka Šteffela. Koncem června ovšem uvedla mluvčí úřadu Aneta Lednová, že Šteffel již na ministerstvu nepracuje.

V době, kdy aféra kolem údajných úplatků v dopravním podniku vypukla, kritizovali koaliční Piráti i způsob, jakým se Milan Štábl na ministerstvo dostal. Podle předsedy jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka se konalo příslušné výběrové řízení mezi 23. prosincem a 7. lednem. „Bylo vypsané na období vánočních svátků, což působí dost zvláštním dojmem a ne zrovna transparentně,“ prohlásil.

Štábl prozatím řídí Cermat. Ministerstvo hledá stálého ředitele, o post ale není zájem

Naznačený odchod Milana Štábla by ovšem mohl být pro ministerstvo školství problém proto, že jej exministr Gazdík v květnu pověřil vedením organizace Cermat poté, co odvolal ředitelku Michaelu Kleňhovou. Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na jejího nástupce, podle Balaše se do něj ale zatím přihlásil jen jeden člověk.

Pokud by zájemce nesplňoval kritéria, tak by ministerstvo muselo pověřit vedením Cermatu prozatímně někoho jiného. „Nepochybně bychom tu situaci rádi vyřešili do konce prázdnin, ale asi to bude trošku dlouhodobější záležitost,“ řekl Balaš.

Ministerstvo zatím prodloužilo lhůtu pro podání přihlášek do 1. srpna. Nezájem o místo šéfa Cermatu si Balaš vysvětluje obavami možných zájemců z řízení této organizace.

Ministr školství připustil, že nejspíše bude mít již dva volné posty náměstků. Kromě Štábla končí také politický náměstek Robert Plaga, který bude od září novým ředitelem Národního akreditačního úřadu. Tým na ministerstvu by se podle Balaše měl stabilizovat nejlépe do konce prázdnin. V budoucnu by chtěl, aby se sekce pro IT a veřejné zakázky zaměřila více analyticky.