Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Události: Gazdík odvolal ředitelku Cermatu (zdroj: ČT24)

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.

Ministr školství uvedl, že je s Cermatem nespokojený hlavně kvůli „jeho pomalosti a neefektivitě hospodaření.“ Náměstek Milan Štábl povede organizaci až do doby, než proběhne výběrové řízení. „Jsme ve fázi krizového managementu, který nastupuje zítra (ve středu – pozn. red.),“ poznamenal Gazdík a dodal, že možná škoda způsobená špatným hospodařením dosud není vyčíslená. 

Ministr přiblížil, že podle zjištění auditorů mělo 64 z 89 zaměstnanců v roce 2020 vedle zaměstnaneckého poměru i dohody o provedení práce, přičemž nebylo jasné, jakou práci měli na základě dohod vykonávat. Z toho 36 lidí si takto nad rámec platu rozdělilo 5,1 milionu korun. „Zjištění zakládá podezření na spáchání přestupku, na základě kterého může dojít k zahájení následného řízení ze strany Státního úřadu inspekce práce,“ uvedl. 

Ministr školství Gazdík k odvolání ředitelky Cermatu (zdroj: ČT24)

Proti tvrzením ministra se ohradila odvolaná ředitelka Kleňhová s tím, že fungování Cermatu v minulých letech ovlivňovaly epidemie covidu-19 a změny v modelu maturitní zkoušky. „Navzdory všem překážkám se nám podařilo vždy zajistit hladký průběh maturit, přijímaček i závěrečných zkoušek, a to zejména díky pracovnímu nasazení zaměstnanců, kvalitnímu technologickému zajištění zkoušek a výborné spolupráci s řediteli a pedagogy ve školách,“ zdůraznila. Gazdíkova slova o problematických veřejných zakázkách podle ní nejsou pravdivá. 

„Hlavními úkoly pana náměstka, jako prozatímního ředitele Cermatu, budou zjistit skutečný stav v oblastech, kde jsme identifikovali problémy. Hlavně vzhledem k veřejným zakázkám a pracovně-právním vztahům. Musí zajistit výkon stěžejních úkolů organizace, to je podzimní termín maturitních zkoušek tak, aby nebyly ohroženy. Nastavit dále přípravné mechanismy vedoucí k digitalizaci přihlášky pro přijímací řízení,“ vysvětlil Gazdík.

Načasování kroku mezi jarním a podzimním termínem maturit kritizoval předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Je škoda, že k tomu došlo zrovna v tomto období, protože spolupráce s paní Kleňhovou byla vždy velice dobrá,“ řekl.

Ředitelka Michaela Kleňhová nastoupila do čela Cermatu v červnu 2018, kdy resort školství vedl Robert Plaga (za ANO). Předchozího ředitele Cermatu Jiřího Zíku vystřídala poté, co jej Plaga odvolal z funkce kvůli chybám v maturitních a přijímacích testech. Kleňhová se měla ujmout funkce původně až od prosince 2018. Do čela Cermatu byla vybrána v konkurzu na podzim 2017 za ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD). 

Odvolání Kleňhové zdůvodnil Gazdík také nesouladem Cermatu v plnění úkolů zadaných ministerstvem školství. „Cermat nenaplňuje očekávání ministerstva školství, je pomalý, liknavý v plnění zadaných úkolů. S takto řízenou organizací nelze vybudovat školství pro 21. století,“ hodnotil. 

„To, že je Cermat problémem, vím od prvního dne, kdy jsem ve funkci jako ministr,“ prohlásil v pondělí Gazdík. „Některé zakázky, které Cermat v minulosti provozoval, se mi nezdají být přiměřené,“ řekl dříve s tím, že potvrdit či vyvrátit to podle něj ale musí znalec nebo auditor. Podle výroční zprávy Cermatu z roku 2020 byly náklady na provoz organizace zhruba 250 milionů korun z rozpočtu ministerstva školství. 

Očekával bych maturity pro 21. století, řekl Gazdík

Za jeden z klíčových problémů Cermatu označil Gazdík hospodaření. „V této souvislosti lze zmínit oblast veřejných výběrových řízení, kdy Cermat několikrát proaktivně prosazoval jednací řízení bez uveřejnění. Já prosazuji otevřená výběrová řízení, transparentnost, a hlavně hospodárnost,“ vysvětlil.

Na kontrolu ministerstva financí podle něj naváže kontrola resortu školství, která se zaměří na hospodaření s majetkem a penězi ze státního rozpočtu. „Prověří přiměřenosti a účinnosti vnitřního kontrolního systému organizace,“ avizoval.

Auditoři se měli podle webu iDnes.cz také zajímat o zakázku, jež zahrnuje servis pro čtyři tiskárny, které si Cermat pro maturity a přijímací zkoušky pořídil před čtyřmi roky. Tiskárny i servis k nim dodala společnost Konica Minolta Business Solutions. Jedna tiskárna stála v roce 2018 přes jeden milion korun, napsal server.

Za servis za čtyři tiskárny podle něj zaplatil Cermat za čtyři roky 96 milionů korun. Za tisk testů zaplatila organizace podle iDNES.cz od roku 2018 asi 132 milionů korun. Cermat nicméně podle serveru tvrdí, že kvůli zabezpečení testů je potřeba specifický systém, který nelze srovnávat s náklady na obvyklé tiskárny.

Už dříve Gazdík apeloval na to, že by se měly maturitní a přijímací testy digitalizovat. Smlouva na provoz tiskáren skončila letos v květnu. Ministerstvo by chtělo v otevřené soutěži vybrat nového dodavatele tisku asi už jen na dva roky, než se pro zajištění zkoušek najde jiné řešení. Zadávací dokumentace, kterou k tomu připravil Cermat, považuje úřad za nepřehlednou a působící, jako by byla napsaná na míru pro dosavadního dodavatele. I tím se proto měl audit zabývat.

Školy na digitální maturity nemají vybavení, varuje Schejbalová

Cermat dlouhodobě kritizují nejen členové současné vlády, ale i někteří zástupci opozice. Ti nesouhlasí například s nejednotným výkladem některých otázek v maturitních testech nebo nedostatečnou digitalizací distribuce zadání k maturitním zkouškám nebo přijímacím testům na střední školy.

„Jsem rád, že se konečně pohnuly ledy a Cermat je pod dohledem, protože když se na to podíváte historicky, tak nejednotný výklad zkoušek nebo otázek, to všechno bylo typické pro minulé období předcházejícího ředitele. V době, kdy můžeme předávat informace přes internet, se tady tisknou papíry a rozváží po republice. To je pravěk,“ řekl ČT místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Karel Rais (ANO).

S digitalizací maturit ale nesouhlasí předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, podle níž rovněž koncepce maturit a přijímacích zkoušek organizovaných Cermatem odpovídají zadání ministerstva školství.

„Rozumím tomu, že ministerstvu vadí, že maturita probíhá papírovým způsobem. Ale představme si třeba školu, kde máme 150 maturantů. Školy nejsou vybavené na to, aby měly tolik počítačů najednou, aby mohly maturity zpracovávat. Bavme se spíš o tom, jestli má být maturitní zkouška stejná pro studenty gymnázií a studenty učilišť, v tom si myslím, že by se měla zkouška změnit,“ míní. Studenti gymnázií by jinou maturitu než ti na odborných školách měli podle plánů resortu školství skládat za dva nebo tři roky.

Organizaci kritizuje také ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl. „Cermat je pomalý v reakci na změny ve vzdělávacím systému. Dva roky už existuje Strategie 2030, která by měla směřovat k většímu posílení kompetencí, a to se v testech neprojevilo ani teď. Pomalé je i vyřizování stížností. Na Cermatu je spousta důležitých a zajímavých údajů o výkonnosti a stavu našeho vzdělávacího systému, ale on na nich leží a nechce je vydat ani na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ uvedl v rozhovoru pro ČT. 

Ředitel Scio Šteffl o Cermatu (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr školství za ANO a nynější Gazdíkův politický náměstek Robert Plaga v reakci uvedl, že měl při své vládní účasti k fungování Cermatu zásadní výhrady. Sdělil, že vedení ministerstva už loni pod jeho vedením opakovaně jednalo o nedostatečné transparentnosti, účelnosti a hospodárnosti Cermatu při přípravě zakázek k zajištění provozu výpočetní techniky a výrobě maturitních a přijímacích testů. 

Někteří kritici Cermatu dlouhodobě tvrdí, že je tato organizace zbytečná a zkoušky by si mohly školy organizovat samy, jak to bylo v minulosti. Gazdík na úterním brífinku naznačil, že s tímto názorem souhlasí. Podmínkou pro to je ale podle něj změna zákona, ve kterém je Cermat definován jako organizátor zkoušek. Připomněl, že současná vláda chce podobu maturit i přijímacích zkoušek změnit, organizaci ale nemůže zrušit, dokud nebude zcela jasné, jakým způsobem se zkoušky upraví.