TÉMA

Státní úřad inspekce práce

Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|

Loni přibylo lidí, kteří zemřeli kvůli pracovnímu úrazu. Čím dál častěji přicházejí o život pracovníci z ciziny

V Česku loni v práci přišlo o život 123 lidí, podobně jako v roce 2010 či 2011. V minulých letech se přitom počet snižoval, předloni dokonce poprvé klesl pod stovku. Vyplývá to z údajů Státního úřadu inspekce práce, předběžné číslo za minulý rok ČTK sdělila Českomoravská konfederace odborových svazů, která v pátek pořádá vzpomínkovou akci za oběti při příležitosti světového dne bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
26. 4. 2019Aktualizováno26. 4. 2019, 20:59|

Na úklid se hledá žena, za kasu důchodkyně. Pracovní inzeráty mnohdy diskriminují

Tuzemské firmy často hledají nové zaměstnance podle diskriminačních kritérií – například když předjímají, že úklid by u nich mohla zastat žena a za kasu by si měla sednout důchodkyně. Vyplývá to z kontrol Státního úřadu inspekce práce, který loni prověřil 258 zaměstnavatelů a nerovný přístup zjistil u dvou set z nich.
3. 4. 2019|