Politická odpovědnost byla vyvozena, nevidím důvod k rekonstrukci vlády, řekl Fiala

Petr Fiala hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že politická odpovědnost v souvislosti s kauzou Dozimetr byla vyvozena. Odmítá proto výzvy opozice k rezignaci ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana či k rekontrukci celé vlády. V Událostech, komentářích hovořil i o českém předsednictví EU. Pozoruje prý naslouchání a porozumnění státům střední Evropy ze strany velkých zemí sedmadvacítky. V souvislosti s tím zmínil například dohodu o dodávkách zbraní na Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Opozice ve čtvrtek ve sněmovně vyzvala ministra vnitra Rakušana k rezignaci. Fiala připomněl, že v souvislosti s kauzou vedení STAN okamžitě jednalo, aby byli potrestáni ti, kteří v ní figurovali. „Politická odpovědnost byla vyvozena, nevidím důvod k rekonstrukci vlády,“ upozornil Fiala s tím, že nyní je třeba celou věc řádně vyšetřit.

V korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP) čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je také v kauze Dozimetr obviněný, se rozhodl rezignovat na funkci ministra školství Petr Gazdík (STAN).

Premiér ve vysílání ČT zopakoval, že opoziční hnutí ANO, které volá po Rakušanově rezignaci, naopak při svých kauzách nereagovalo vůbec. Zmínil například kauzy šéfa hnutí Andreje Babiše či brněnskou korupční kauzu Stoka.

Velké země naslouchají, míní premiér

Premiér hovořil také o českém předsednictví EU. Přiznal, že hledat podporu velkých států Unie, například Německa nebo Francie, bude velmi důležité. Připomněl, že se snaží o dobré bilaterální vztahy a také o to, aby například Německo dobře rozumělo hlasu střední Evropy. „Německo ukazuje, že přes vnitřní společenské diskuze je nakonec podpora Ukrajiny jednoznačná,“ uvedl Fiala. 

Výsledkem úspěšného jednání je podle něj například dohoda o dodávce tanků z Česka na Ukrajinu a příslib dodávek německých tanků do Česka. Zmínil také vyjednanou výjimku na ropu z Ruska pro Českou republiku.

„To je výsledek diplomatické a politické práce. Je důležité, aby Česká republika nevystupovala tak, jak tomu bylo dříve, že doma křičíme, jak je vše špatně, ale v Evropě se nikdo nedomluví,“ sdělil. Připomněl, že třeba Francie je pro Česko velkým spojencem v souvislosti s jadernou energetikou. 

Velké státy poslouchají, co (ve střední Evropě) říkáme. Nemyslím jen to, když varujeme před Ruskem, ale i věci týkající se energetiky.
Petr Fiala

Fiala: Telefonáty s Putinem nic nezmění

Premiér hovořil také o postupu dalších zemí vůči Rusku. Zmínil například telefonáty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle něj takové vyjednávání nemá smysl.

„Nemyslím si, že to povede k nějakému výsledku, protože Vladimir Putin měl všechny možnosti nezačít válku, pokračovat v diplomatických jednáních, kdykoliv válku ukončit, ale on to prostě nedělá. Momentálně žádné přesvědčování telefonáty to nezmění. Jediné, co to může změnit je, že (Putin) uvidí, že jeho agresivní politika nevede k těm výsledkům, které si od ní slibuje,“ řekl premiér. 

„Autoritativní režimy mají spíš pochopení pro sílu a odhodlání tu sílu použít. Tomu rozumí, tam jsou připraveni k mírovému řešení, než když by třeba někde vycítili slabost. Oni totiž berou snahu o dohodu také jako slabost,“ míní Fiala.