Sníh zastavil tři železnice na Plzeňsku. Bez proudu jsou už jen desítky domácností

Události v regionech: Česko pod sněhem (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji jsou kvůli stromům popadaným pod tíhou sněhu uzavřené tři železniční tratě včetně trati na Prahu. Podle ČD se zprovozní o půlnoci. Během noci z neděle na pondělí však nasněžilo nejvíc v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Nicméně podle Národního dopravního informačního centra se počet nehod k pondělnímu ránu nevymykal běžnému stavu. Ráno ještě stále platil druhý stupeň povodňové aktivity na řece Svratce v Borovnici. Večer byly bez elektřiny ještě desítky domácností.

„Řeky mají setrvalý stav a měly by začít slabě klesat. Nicméně tání by mohlo ještě pokračovat,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Podle jejích slov ale sněžení ustává a následky nedělních přívalů sněhu se pomalu uklidňují.

„Situace v průběhu víkendu se vyvíjela o něco lépe, než jsme před víkendem očekávali. Hladiny vodních toků a průtoky jsou sice výrazně nad normály, nicméně na všech místech zůstávají v korytech toků a nikde nedochází v tuto chvíli k povodním,“ sdělil ČT mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. V Borovnici podle něj způsobuje zvýšenou hladinu nahromaděný plovoucí led.

Kladno opět dýchá, elektřina chybí tisícům domácností

Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) po jednání krizového štábu v pondělí ráno zrušil kalamitní stav v Kladně vyhlášený v neděli kvůli hustému sněžení. Město je bez potíží průjezdné, hromadná doprava funguje. Úklid sněhu ve městě pokračuje. Sníh ze střechy zimního stadionu, která je ve špatném technickém stavu, dopoledne odklidili horolezci. Nápor sněhu nevydržela jedna z nafukovacích tenisových hal, už předtím ale byla preventivně uzavřená.

Kladno v pondělí ráno odvolalo kalamitní stav (zdroj: ČT24)

Na 13 tisíc odběrných míst bez elektřiny evidovala ráno společnost ČEZ, po poledni už jich  bylo jen 5500 a k večeru už jen desítky. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, polámané izolátory a přetrhané vodiče. „Nejvíce poruch máme v Plzeňském, Středočeském kraji a na Olomoucku,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Závady na vedení řešila také distribuční společnost E.ON Distribuce, která působí v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Sněhová nadílka také zkomplikovala dopravu na železnici. V Plzeňském kraji bylo ráno kvůli popadaným stromům uzavřeno pět úseků železničních tratí včetně směru z Plzně na Prahu a čtyři úseky silnic druhých a třetích tříd. Večer se nedalo projet po všech silnicích a třech tratích. 

Na řadě míst Středočeského kraje v pondělí ráno stále sněžilo. Sněžení bylo hlášeno z Mělnicka, Mladoboleslavska a okresu Praha-východ, sněhové přeháňky pak z Berounska, Kladenska, Rakovnicka a Prahy-západ. Počasí omezuje také provoz autobusů a vlaků. Průhonický park u Prahy se kvůli hrozbě pádu stromů a větví až do odvolání uzavřel veřejnosti.

Postupně se oteplí

Během pondělka by mělo ubývat oblačnosti. Teploty se budou pohybovat mezi plus dvěma a minus dvěma stupni Celsia. S postupným vyjasňováním na celém území Česka teploty v noci na úterý zamíří hlouběji pod bod mrazu.

„Tam, kde napadlo nejvíce sněhu, bude ten nejvíce snižovat teplotu při vyjasnění. Tam může být i pod minus 15 stupňů Celsia. Jinak by noční teploty v noci na úterý měly klesnout na minus 6 až minus 10,“ avizovala meteoroložka ČT.

Předpověď počasí po víkendu s hustým sněžením (zdroj: ČT24)

V noci na středu už tolik mrazivé teploty být nemají, k nule se budou zvedat i nadále v noci na středu i na čtvrtek. Během pondělka i v úterý by se s rozpouštěním oblačnosti mohlo objevit slunce.

Od středy by se denní teploty měly začít postupně zvedat. Průměrná denní teplota ve středu by se měla pohybovat kolem dvou stupňů Celsia. V následujících dnech pak poroste, až by se v neděli měla dostat k šesti stupňům Celsia.